maandag 24 oktober 2011

Klein mysterie 285 – Snoeppapiertjes (1)

Van een lezeres die anoniem wenst te blijven, ontving ik afgelopen week de volgende e-mail:

Mijn man en ik zitten met een vraag. En omdat jij bekendstaat als iemand die zich bezig houdt met Horster mysteries stellen we deze aan jou. Al jaren vinden wij tijdens onze wandel- en fietstochten snoeppapiertjes in het bos. Het zijn steeds dezelfde, van een bepaald (goedkoop) merk hoestsnoepjes, soms met oranje wikkel, vaker met blauwe wikkel. Je komt ze overal tegen: in de Schaak, de Kasteelse Bossen en de Paes, zelfs in Lottum. Wij vragen ons af wie deze papiertjes in het bos dropt.
Wij hebben al aardig wat theorieën besproken maar komen er niet uit. Joggers komen niet in aanmerking, want hardlopen en snoepen gaat niet goed samen. Het moet iemand zijn die – net als wij – graag fietst en/of wandelt. Maar als je zo vaak in de frisse lucht bent, hoe kun je dan zo’n last van je keel hebben, dat je constant hoestsnoepjes nodig hebt?
Belangrijker nog is de vraag waarom hij of zij als natuurliefhebber (waarom zit ie anders zo vaak in de natuur?) de wikkels niet netjes mee naar huis neemt. Heeft de persoon thuis een snoepverbod en snoept hij of zij stiekem in het bos? Wil de wikkelgooier een spoor achterlaten net als Hans en Grietje? Zo ja, voor wie is dit spoor? Of moeten wij een advertentie in de
Hallo plaatsen met de tekst: WE HEBBEN JE SPOOR ONTDEKT. JE KUNT NU OPHOUDEN!
Omdat het zoveel papiertjes zijn, dachten we ook al aan een groepje wandelaars dat voor de start van ieder uitje een zakje hoestsnoepjes laat rondgaan om die dan één voor één tijdens de wandeling op te peuzelen. De een kauwt zijn snoepje, de ander sabbelt erop, de derde vertelt veel en snoept minder – en zodoende vind je overal in de bossen snoeppapier. Maar in een groepje durf je toch echt geen afval in het bos achter te laten, zou je denken.
Omdat ik laatst een (blauwe) wikkel recht voor onze deur vond, vragen we ons nu af, of wij misschien achtervolgd worden. De wikkels liggen immers daar waar wij vaak wandelen en fietsen. En nu dus ook voor onze deur. Je begrijpt het: het mysterie moet worden opgelost. Misschien is het al voldoende om erover op internet te schrijven zodat de milieuvervuiler weet dat hij in de gaten wordt gehouden.
Er is natuurlijk nog een laatste optie. Uit je blog begrijp ik dat jij nogal veel in en om Horst onderweg bent, ook in de bossen, dus … Er is een kleine kans dat JIJ die wikkelgooier bent. Het lijkt me haast onmogelijk, maar ik wilde het toch niet onvermeld laten ☺


Zo’n uitvoerige e-mail vraagt uiteraard om een reactie: klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten