maandag 21 mei 2012

Top 5 – Sevenumse bloembakken

Gemeente en media hadden ze ons verkocht als zo’n beetje het zevende wereldwonder. Dus was ik vanochtend om acht uur ter plekke toen de ‘kolossale piramides van geraniums’ en hanging baskets ‘opgevuld met kleurige zomerbloeiers’ uit de vrachtwagen rolden. Kunt u zich voorstellen dat ik me een tikkeltje bekocht voelde?
Ook bij een tweede blik, later op de dag, was het er niet beter op geworden.
Trouwens: zijn die geraniumpiramides echt nieuw of stonden ze er verleden jaar ook al?
Een staaltje meesterlijke planning zorgde ervoor dat ongeveer op hetzelfde moment dat de komst van de geraniumpiramides werd aangekondigd, het nieuws doorsijpelde dat in Horst aan de Maas tachtig van de 106 gemeentelijke bloembakken gaan verdwijnen. Besparing, aldus Dagblad De Limburger van zaterdag: 440 uur werk en tweeduizend euro plantmateriaal. Vooral bloembakken in de gedaante van snelheidsremmers moeten het onderspit delven. Kon ik me helemaal in vinden, de meesterlijke ingezonden brief van Jan Derix in De Echo van Horst van 20 januari 2005 indachtig (klik op de afbeelding om haar te vergroten):
Om helemaal tot een afgewogen oordeel te komen besloot ik de gemeentelijke bloembakken toch ook nog maar aan een persoonlijke inspectie te onderwerpen. Ik koos daarvoor de voormalige gemeente Sevenum uit omdat ik uit het artikel in Dagblad De Limburger de indruk kreeg dat het merendeel van de gemeentelijke bloembakken zich daar bevindt. En ook om daar de door lokale bedrijven gesponsorde bloembakken te bekijken die behouden zouden moeten blijven. Dagblad De Limburger: ‘Alleen de bloembakken van bedrijven die niet meer bestaan, zouden weg kunnen, vindt de gemeente.’
Aanleiding voldoende dus om naar Sevenum af te reizen. Gelukkig maar. Want ik ben intussen omgedraaid als een blad in een bloembak. Behalve de bibliotheek moeten ook de bloembakken in Sevenum blijven! Zelfs de bloembakken in de gedaante van snelheidsremmers! Kan van die 2,8 miljoen euro voor de nieuwe klimaatregeling in het gemeentehuis echt geen tonnetje af om de Sevenumse bloembakken te redden?
 
Wat nu zo bijzonder is aan die Sevenumse bloembakken? Dat ze, op een enkele uitzondering na, op luttele vierkante meters vegetatietypen van over de hele wereld weten te verbeelden. Je vraagt je af hoe de gemeentelijke groenonderhouders dit in zo’n gering aantal uren (580 uur voor 106 bloembakken volgens Dagblad De Limburger) hebben weten klaar te spelen. Waarlijk een grootse prestatie!

Mijn top 5 van Sevenumse bloembakken, met vermelding van het vegetatietype waarvoor ze model staan:

5.
Peelstraat, Kronenberg. Verbeelding van de Mojavewoestijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten, waar in de moordende hitte eigenlijk alleen cactussen weten te overleven.

4.
Beatrixstraat, Sevenum. Deze tweelingbak staat voor de oneindige, dorre steppes van Binnen-Mongolië.

3.
Meerweg, Kronenberg. Verbeeld is het landschap in de omgeving van Valdresflya in het midden van Noorwegen: ruig, kaal en met veel stenen en zwerfkeien uit de IJstijd.

2.
Meerweg, Kronenberg. Verbeelding van het Zuid-Limburgse hellinggrasland. Kijk ook hoe mooi het groen matcht met z’n omgeving.

1.
Raadhuisstraat, Sevenum. Deze bak staat symbool voor de schrale begroeiing in de Alpen boven de boomgrens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten