maandag 6 maart 2017

Ingezonden – Landgoed De Gortmeule is een parel in het Horster buitengebied

Wat volgt is een ingezonden stuk: de mening van de schrijver is niet noodzakelijk dezelfde als die van Horst-sweet-Horst. Klik hier voor de spelregels voor ingezonden stukken.
Jac Hanssen brengt een ode aan Fien en Ton Hoeijmakers bij de opening van het landgoed (klik op de pijl om de fim te starten):
Ton Hoeijmakers vertelde me dat veel mensen die lang geleden uit de regio emigreerden bij de Gortmeule komen kijken ‘hoe het er vroeger in Horst uitzag.’ Ontegenzeglijk heeft het landgoed voor velen een aangename nostalgische uitstraling. Er is hard aan gewerkt om het karakter van het landschap van vóór de ruilverkaveling historisch verantwoord te behouden en te versterken. Niet voor niets staan de zeldzame Saksische hallenboerderij, de in Noord-Limburg unieke wagenschuur met rieten wanden en het warme bakhuisje op de nationale monumentenlijst. Houtwallen zijn aangelegd en beplant met vijftien verschillende soorten inheemse bomen en struiken. In de vijf poelen gedijen amfibieën. Het Gortmeule-ven is in ere hersteld. Het harmonieuze ensemble van landschap en bebouwing maakt het landgoed tot een blinkende parel in het Horster land.

Het landgoed trekt elk jaar duizenden bezoekers: behalve de campinggasten zijn dat wandelaars en fietsers, cultuur- en natuurliefhebbers, families, verenigingen en scholen uit de hele regio. Bij tijden wordt er serieus studie gemaakt van insecten, planten en dieren. De vele rondleidingen verzorgen Fien en Ton Hoeijmakers zelf. In de loop van de jaren hebben ze zich ontwikkeld tot de deskundigen bij uitstek van de geschiedenis, de flora en de fauna van Landgoed De Gortmeule en zijn omgeving. Het kan geen toeval zijn dat Ton, zoals altijd gesteund door Fien, de titel van ‘Erf-ambassadeur’ mag voeren. De andere Limburgse ambassadeur woont in Gulpen.
De Gortmeule als nationaal voorbeeld
U zou voor de aardigheid eens op http://www.zoover.nl (tik ‘De Gortmeule’ in) moeten lezen wat de campinggasten schrijven over de manier waarop Fien en Ton Hoeijmakers hun camping bestieren. Dezelfde zorg en liefde hebben ze voor De Gortmeule en zijn toekomst: ze willen een stichting oprichten om die toekomst veilig te stellen, daarnaast worden er plannen ontwikkeld om deze parel in ons buitengebied van nog grotere betekenis voor de Horster gemeenschap te kunnen laten worden.  

Op 19 maart aanstaande kunnen geïnteresseerden om 10.00 uur bij de Gortmeule terecht voor verdere tekst en uitleg over de huidige Gortmeule en de vernieuwende plannen voor de toekomst. De leden van het college en de gemeenteraad hebben een uitnodiging ontvangen. De Gortmeule kan uw steun goed gebruiken.

Jan Duijf Kloosterstraat Horst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten