woensdag 2 oktober 2019

Intermezzo – Rolpatroon (2)

En dan was er natuurlijk nog de belangwekkende kwestie van de wc-rol. Hang je die op met het papier afrollend aan de muurzijde (achterhangen) of met het papier afrollend aan de potzijde (voorhangen)? In januari 2017 wijdde ik – achterhanger sinds mensenheugenis – er al eens een stukje aan (klik hier) en hield er in Café De Verbeelding zelfs een anonieme schriftelijke enquête over. Ik beloofde destijds ‘de hoogst opzienbarende resultaten’ te publiceren op Horst-sweet-Horst. Maar hoe gaat dat? Andere dringende zaken, andere prioriteiten en toen raakten het rolpatroon en de enquête uit mijn blikveld. En nu zijn ze daar ineens weer terug. Met dank aan een fervente voorhanger, nota bene een voornaamgenoot.


Die enquête dus. Ingevuld door vijftien vrouwen en acht mannen. De mannen: allemaal voorhanger! Bij de vrouwen: twaalf voorhangsters, twee achterhangsters, één die er tussenin hangt: ‘Ik ben beide omdat ik deze keuze niet wil maken.’ Confronterend voor ondergetekende achterhanger.


Gevraagd naar het waarom van hun voorkeur houden sommigen zich op de vlakte. Ze zijn voorhanger omdat ‘het zo moet voor mijn gevoel’, omdat ‘dat zo uitkomt’, omdat ‘het voor mij de juiste hang is’, omdat ‘dit de enige juiste hangwijze is’, omdat ‘mijn leven op orde wordt gehouden door vaste regels, deze is er daar één van’, omdat ‘ik het handiger vind’, omdat ‘daarom’. Eén man is voorhanger ‘uit overtuiging’.


Opmerkelijk is dat zowel voor- als achterhangers het scheurgemak aanvoeren als argument voor hun rolpatroon. Een voorhanger: ‘Het papier hoeft niet van de muur te worden geschraapt.’ Voor één voorhanger speelt ook de afstand een rol: ‘Het is dichterbij.’ Verder is bij voorhangers hygiëne een veelgehoord argument. Een voorhangende man: ‘Als je onverhoeds bij velletje 1 door het papier drukt met je vinger is de kans op vervuiling van de muur kleiner.’ En dan heb je natuurlijk ook nog het veiligheidsargument. Voorhangende man: ‘De muurkant is dermate ruw dat ik vrees heb op lichte verwondingen.’


Drie voorhangsters grepen de enquête aan voor wat meer diepgaande beschouwingen die ik u niet wil onthouden. Een vrouw met schoenmaat 40 en blauwe ogen is voorhangster omdat:
‘Ik degene ben die het papier altijd ophangt. Omdat het de enige juiste wijze van ophangen is! Voor ons huishouden is er dus géén discussie over! Omdat vrouwen (bijna) altijd gelijk hebben! Poep zeer regelmatig > dus ervaren!’
Een blonde Duitse, schoenmaat 39, hangt voor omdat:
‘Het makkelijker te pakken is, makkelijker rolt en mooier uitziet. En überhaupt, wie hangt de rol nu achterstevoren op? We hebben 2 wc’s, maar ik & mijn man hebben de kinderen goed opgevoed: we hangen allemaal voor!’
Ten slotte een vrouw met onbekende schoenmaat. Zij hangt voor omdat:
‘Ik dat zo geleerd heb van zuster Theresita die dit behandelde in de les huishoudelijk beheer op de leraressenopleiding N XIX. Dit staat voor landbouwhuishoudlerares.’

Hoogst opzienbarend toch allemaal? Zó opzienbarend zelfs dat ik er binnenkort nog een keer op terugkom.

2 opmerkingen:

  1. Vroeger werd mij verteld dat katholieke mensen de rol voor hingen en protestantse mensen de rol achter hingen....
    Zou dat echt waar zijn???

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geachte achterhanger, u heeft met uw wederom zeer gewaardeerde blog echt een fenomeen aangesneden, dat al jarenlang onderwerp van studie en discussie is. Mag ik het zo zeggen: Horst-Sweet-Horst roert een van de meest prangende levensvragen aan van het huidige tijdsgewricht.

    Beleefd nemen wij evenwel de vrijheid u erop te attenderen, dat de uitvinder Seth Wheeler had bedacht dat de wc-rol voorlangs moet hangen. Natuurkundige Brian Wecht heeft aangetoond dat, ongeacht welke kant de rol op hangt, hetzelfde natuurkundige principe van toepassing is.


    Wanneer iets draait, creëert dit rotationele kinetische energie. De kracht die nodig is om het te laten draaien wordt torque genoemd, wat in dit geval wordt opgewekt door je hand die aan de rol draait of aan het papier trekt. Of je de wc-rol nou naar de muur toe of voorlangs hangt, de rotationele kinetische energie die je uitoefent op de rol is hetzelfde, en vereist dezelfde hoeveelheid torque. Ze zijn elkaars spiegelbeeld, wat betekent dat de hoeveelheid energie die je verbruikt hetzelfde.

    Nee, geachte heer. Wij raden u aan om dit te laten rusten en liever een representatieve enquête te organiseren over de vraag of de naam Station Horst-Sevenum niet of wel voorbijgaat aan het belang en het imago van Hegelsom.

    BeantwoordenVerwijderen