dinsdag 26 juli 2022

Intermezzo – Noodopvang (2)

Heeft Ryan Palmen z’n langste tijd als burgemeester van Horst aan de Maas gehad? Die vraag rijst als vanzelf als je twee artikelen van vandaag in De Limburger naast elkaar legt. Beide artikelen gaan over de noodopvang van asielzoekers. Het eerste gaat specifiek over de tijdelijke noodopvang van asielzoekers in de Kasteelse Bossen (klik ook hier) en de opvattingen van onze burgemeester daarover. Verslaggever Leon Janssen schrijft:

‘Burgemeester Ryan Palmen stelt als voorwaarde dat daar alleen gezinnen gehuisvest worden. Hij accepteert niet dat er kansloze, alleenstaande asielzoekers naar Horst komen. Die zouden direct teruggestuurd moeten worden naar het land van herkomst zegt hij. “Ik ga niet meewerken aan het rondpompen van kansloze alleenstaande asielzoekers zoals nu in het hele land gebeurt”, aldus Palmen.’


In reactie hierop zegt woordvoerder Henk Jan Kamerbeek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het tweede artikel:
‘Een burgemeester mag bepaalde groepen asielzoekers helemaal niet weigeren. Hij is zelfs strafbaar als hij ons vraagt alleen gezinnen te sturen, want dan discrimineert hij.’

Er zijn denk ik drie opties: de burgemeester wordt ontslagen wegens discriminatie, de burgemeester bindt in of het COA bindt in. De rechtlijnigheid van zowel de burgemeester als het COA kennende, lijkt de eerste optie (ontslag) me de meest waarschijnlijke.


Wat hier verder van te denken?
1. Elke asielzoeker in Nederland heeft recht op een zorgvuldige procedure.
2. De burgemeester suggereert dat hij zonder voorafgaande zorgvuldige procedure op voorhand kan bepalen of iemand een kansloze asielzoeker is.  
3. Het behoort niet tot het takenpakket van een burgemeester of een gemeente maar van het COA om te bepalen welke asielzoekers al dan niet recht hebben op een verblijf in Nederland.
4. Het uitsluiten van door de burgemeester tot ‘kansloos’ bestempelde alleenstaande asielzoekers is inderdaad discriminatie dunkt me.
5. Door zijn weigering de door hemzelf tot ‘kansloos’ bestempelde alleenstaande asielzoekers op te vangen, zadelt de burgemeester automatisch anderen op met deze verantwoordelijkheid.
6. Niet uit te sluiten valt dat de burgemeester hoopt door zijn opstelling het draagvlak voor de opvang van niet-kansloze asielzoekers (al dan niet alleenstaand) te vergroten.
7. Evenmin valt uit te sluiten dat de burgemeester door zijn opstelling juist bijdraagt aan het versterken van de negatieve beeldvorming over asielzoekers.

N.B.
De burgemeester zegt in het artikel ook: ‘We zullen op een zo humaan mogelijke manier mensen opvangen.’ Op een zo humaan mogelijke manier? Waarom niet ‘We zullen mensen goed opvangen’?

3 opmerkingen:

  1. Heel erg eng als een bestuurder dit soort opmerkingen maakt. Je hoopt dat het alleen uit domheid is of uit luiheid om zich goed te informeren.
    Evelien Baas zet op fb wat Palmen als verantwoordelijke bestuurder had moeten zeggen: (Wat ik mis in de discussie over migratie is cijfers.)
    1.Slechts 2.5 procent van de asielzoekers is volgens IND "kansloos", de rest komt vaak uit een echt onveilig land. (Bruls: 'Kansloze asielzoekers eerder weren om noodopvang te verlichten' - https://nos.nl/l/2436777)
    2. We hebben afgelopen tien jaar minimaal 2500 arbeidsmigranten uit Oost Europa toegelaten in Horst aan de Maas waaronder ook alleenstaanden mannen tgo 255 statushouders sinds 2015 (zie https://decisio.nl/huisvestingsvraagstuk.../)
    Je zou in die zin vanuit de conservatieve hoek meer debat verwachten over arbeidsmigranten die soms letterlijk kansloos zijn omdat we ze niet eens inschrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal niet eng. Ik ben er van overtuigd dat er heel veel economische vluchtelingen zijn die in eigen land niet worden bedreigd. Wat betreft arbeidsmigranten: die komen primair hier om tijdelijk te komen werken voor inkomen. En dat werken doen ze hard.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Enige tijd geleden publiceerde de SP een enquete met vraag meer of minder arbeidsmigranten. Waar herken ik dat van en dat mocht niet. Dat is eng.

    BeantwoordenVerwijderen