maandag 21 juli 2008

Klein mysterie 13 – Rollerpaal

Mijn vader hield van palen in het landschap. Hij kon genieten van een plompverloren paal in een open gebied of een perceel met bonenstaken (liefst zonder bonen). Waarschijnlijk heb ik deze afwijking van hem geërfd, anders was deze paal – aan de Ericaweg in Griendtsveen –me beslist niet opgevallen. Niet dat ik er veel aandacht aan schonk toen ik er enkele dagen geleden aan voorbijkwam. ‘Een gewone paal, weliswaar op een mooie locatie, maar niet interessant voor mijn weblog, dus snel verder’, waren mijn eerste gedachten. Al snel had ik er spijt van dat ik niet toch een paar foto’s had gemaakt. Je kunt immers nooit weten, zelfs in het kleinste detail schuilt soms een mysterie. Toen ik gisteren opnieuw in de buurt was, besloot ik daarom voor alle zekerheid toch maar eens een nadere blik op de paal te werpen. En inderdaad: kassa! Want dit is niet zomaar een paal, nee, dit is een heuse rollerpaal! Die wetenschap ontleen ik aan het op de paal bevestigde toelichtingsbordje:Mysterie opgelost, zou je zeggen. Toch niet helemaal: hoe ging dat om de bocht trekken precies in zijn werk? Kon de turfschuit dan niet op eigen kracht de bocht om? Stonden er ook palen langs rechte stukken kanaal?
Thuisgekomen besloot ik eens te googelen. Hoewel ‘rollerpaal’ slechts 36 resultaten oplevert, wordt meteen duidelijk dat ‘rolpaal’ een meer gangbare benaming is voor dit object. Als je dat eenmaal weet, gaat er een hele wereld voor je open. Het begrip blijkt voor te komen in de Van Dale (‘draaipaal bij bochten van kanalen, op een havenhoofd, waarlangs de treklijn van schepen kan gaan’),Wikipedia heeft er een lemma aan gewijd en dankzij Google vind je zelfs enkele afbeeldingen van andere rolpalen. Inderdaad ‘enkele’, want veel rol(ler)palen blijken er niet meer te zijn. Des te beter dat de Griendtsveense rollerpaal door de gemeente Horst aan de Maas in ere wordt gehouden en zelfs onderdeel is van een cultuurhistorische wandeling door het dorp.

Conclusie: na het mysterie van de eengleuvige rode hangbrievenbus heb ik nu een tweede klein mysterie ontrafeld. Knap van mezelf, maar al te vaak moet dat nu eigenlijk ook weer niet gebeuren. Om met Rowwen Hèze te spreken: je moet niet alles met de waarheid willen verpesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten