donderdag 21 augustus 2008

Intermezzo – Niet meer in gebruik zijnde veevoederinstallaties in het open veld

Zoals ik er niet in slaagde een top 5 van Horster jachthutten samen te stellen, zo lukt het me evenmin een top 5 te maken van niet meer in gebruik zijnde Horster veevoederinstallaties in het open veld. Bij boerderijen kom je er sporadisch een tegen;in het open gebied zijn ze echt een zeldzaamheid. Dit exemplaar aan de Schadijkerpeelwegkomt in de buurt van mijn definitie maar voldoet er toch niet helemaal aan omdat er een vervallen schuur naast staat en het veld door de maïs niet open is. Nee, de enige niet meer in gebruik zijnde Horster veevoederinstallatie in het open veld die ik ken, staat in een weiland langs de Schiksedijk:Vind ik niet meer in gebruik zijnde veevoederinstallaties in het open veld mooi? Niet bijzonder. Vooral de veelal witte kleur van de voercontainer staat me er wat aan tegen. Van de andere kant is de vorm van de container dan weer wel mooi en zijn de veevoederinstallaties in het open veld - met zijn nadruk op het horizontale - wel degelijk oriëntatiepunten. Niet zo markant als een solitaire boom of een watertoren, maar toch. Dat ze overbodig zijn geworden, zegt niet alleen iets over de huidige veeteelt, maar geeft ze bovendien iets treurigs.

1 opmerking:

  1. Dergelijke vrijstaande wijdbeense silo's zijn vaak in gebruik om kunstmest in bulk aan te kunnen voeren en af te kunnen tappen in de kunstmeststrooier achter de trekker -die er dus ondergereden moet kunnen worden. Kunstmestsilo dus.
    Het is ook niet logisch om een boerenschuur te slopen en de voersilo te laten staan. Ze zijn nog best gewild bij (hobby) paardenhouders.

    BeantwoordenVerwijderen