zaterdag 23 augustus 2008

Klein mysterie 28 – Dakloze palen

Eerder wijdde ik al een bijdrage aan het hiërarchische verschil dat er blijkbaar bestaat tussen kleine paaltjes (klein mysterie 18). Maar bij nader inzien bestaat er ook een rangorde in grotere palen. Waarom hebben anders sommige palen van de Hoge Druk Oliepijpleiding van de Rotterdam-Rijn Pijpleiding Mijwel een (genummerd) dak en zijn andere dakloos? En waarom hebben de palen van de Gasunie altijd zo’n grappig paddestoeldak maar waarom is dat niet genummerd?Zoals al eens eerder gezegd, moet je niet alles met de waarheid willen verpesten. Toch fascineerde de palenhiërarchie me zozeer dat ik op internet op zoek ging naar een verklaring voor dit fenomeen. En nu mag u raden waar ik terechtkwam. Of doe dat ook maar niet, want u raadt het toch nooit: op de website Zoektocht naar God. Ter inleiding op een onleesbaar stuk waarin de auteur aan wil tonen dat de bijbel heus niet haaks staat op wetenschappelijke ontdekkingen, schrijft hij of zij het volgende: ‘Als je zo eens aan het fietsen bent of je bent een ritje aan het maken in de auto, dan zie je op het land hier en daar paaltjes staan met een geel hoedje of met een dakje met een nummer erop. Die zijn van de gasunie. Die hebben ze er neer gezet zodat ze precies weten waar de gasleidingen liggen. Dat is nodig, want die moeten wel in de gaten gehouden worden. Dat doen ze vanuit de lucht, met helikopters. Want stel je voor dat er iemand gaat bouwen net op de plek waar zo'n hoofdleiding loopt en ze gaan daar heien bijvoorbeeld. Of graven! Alleen zal dat niet zo gauw voorkomen hoor, want als je wil gaan bouwen of een put wil gaan graven, dan krijg je natuurlijk te maken met vergunningen. Want er zit van alles in de grond: kabels van telefoon, televisie en elektriciteit, en buizen van riool en gas. En daar moet je natuurlijk rekening mee houden als je gaat heien of graven. Maar ondanks dat neemt de Gasunie geen risico's omdat de gevolgen nogal ernstig zijn natuurlijk wanneer er een gasleiding wordt geraakt! Vandaar dus die paaltjes met die genummerde dakjes.’
Met alle respect, maar ik heb de indruk dat de auteur hier toch een paar keer de plank behoorlijk misslaat. In Horst bijvoorbeeld zijn de palen met genummerde daken niet van de Gasunie maar van de Rotterdam-Rijn Pijpleiding Mij. En helikopters die voordat er ergens wordt gegraven of gebouwd op zoek gaan naar die palen met genummerde daken? Lijkt me onwaarschijnlijk. Zelfs als het zo zou zijn: waarom hebben dan niet alle palen van de Rotterdam-Rijn Pijpleiding Mij een (genummerd) dak? En waarom hebben de Horster palen van de Gasunie wel een dak, maar is dat niet genummerd en vanuit een helikopter lastig zichtbaar? Nee, als de auteur op dezelfde wijze te werk gaat bij zijn of haar zoektocht naar god, zou het nog wel eens een tijdje kunnen duren voordat Hij wordt gevonden. Intussen blijf ik met mijn vragen zitten.

1 opmerking:

  1. de palen met dak hebben een nummer; ze vliegen wekelijks/maandelijks met helikopter bepaalde leidingen trajecten na. Daken zonder nummer , kan zijn doordat nummer afgegaan is door slijtage.
    De paaltjes zonder dak zijn om op de grond visueel de pijplijn te volgen, te voet, met de auto of via "sniffer" honden, die gaslekken kunnen opsporen.De markerings paaltjes zonder dak dienen ook als om door te geven naar wie ze moeten bellen als er zich problemen met de leiding voordoen, bv gaslek, gasgeur; graafwerken..

    BeantwoordenVerwijderen