maandag 13 oktober 2008

Klein mysterie 36 – Meetpaal

Begin augustus ontdekte ik deze vreemde paal aan de Sevenumse kant van de spoorwegovergang bij de Tongerloseweg: Waar zou het ding voor dienen? Aanvankelijk dacht ik aan een verband tussen spoorweg(overgang) en paal. Toen er een trein passeerde en er niets gebeurde dat met het blote oog waarneembaar was, begon ik aan dat mogelijke verband te twijfelen. Daarna beging ik, in wat een vlaag van verstandsverbijstering moet zijn geweest, een achteraf gezien onvergeeflijke blunder. Ik mailde de foto naar mijn op dit terrein heel wat beter onderlegde zwager en vroeg hem of hij misschien wist wat de functie van de paal zou kunnen zijn. Z’n reactie: ‘Uit de foto blijkt dat het iets is met een zonnepaneel (heeft dus stroom nodig), het heeft een antenne (informatie verzamelen en zenden), de constructie is zo dat het een op alle plaatsen in te zetten meet‘ding’ is, gezien de betonnen voet die er onderstaat. De ‘bollen’ lijken op zich iets waarmee bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid, luchtgesteldheid, geluid et cetera gemeten kan worden. Een hangend meettoestel dus, overdekt met behulp van een soort dakje.’ Hoewel hij er nog aan toevoegde dat hij het niet precies wist, was mijn zwager er toch met glans in geslaagd mijn dag grondig te verpesten. Wat een heel mooi klein mysterie had kunnen zijn, maakte hij in drie zinnen helemaal kapot. Zijn uitleg liet niets aan de verbeelding over; alle theorieën, fantasieën en mogelijke verklaringen die ik op de paal los had willen laten, konden regelrecht de prullenbak in. Marc, je wordt bedankt, ik zal je nooit meer om raad vragen (althans voor dit weblog; op andere terreinen blijf ik uiteraard graag gebruikmaken van je deskundigheid).

Door de gedetailleerde uitleg van mijn zwager kon ik de meetpaal – zoals we het ding maar zullen noemen – dus onmogelijk opvoeren als klein mysterie. Dat wil zeggen tot afgelopen week. Toen ik donderdag de plek van de paal passeerde, viel het me meteen op: weg! Gestolen? In elkaar gestort? Kapot? Metingen voltooid? Ten prooi gevallen aan vandalisme? Niet te lang over denken, al helemaal niet aan mijn zwager vragen, gewoon: klein mysterie!

1 opmerking:

  1. Bij toeval kwam ik deze foto tegen via Google waarna ik even het verhaal heb gelezen. De zogenaamde meetpaal meet niks omdat het geen meetpaal is. :-)
    De paal bevat inderdaad een zonnepaneel om de accu's van stroom te voorzien. Voor de rest bevat het een antenne en zendinstallatie. De twee halve bollen die er onderaan hangen zijn zogenaamde dome-camera's. Deze camera's kunnen op afstand worden bestuurd vanuit een centrale post waar de beelden worden opgevangen. Die post kan zijn geweest bij de politie of spoorwegpolitie. Omdat je al aangaf dat hij in de buurt van een overgang stond vermoed ik dus dat het de bedoeling is geweest om deze overgang tijdelijk in de gaten te houden. misschien dat hier in het verleden dingen zijn gebeurd (stenen gooien naar rijdende treinen?) of dat er koper langs het spoor is verdwenen.
    Dat de paal ineens spoorloos weer verdween kan twee dingen betekenen. Of de proef is teleurstellend geeindigd zonder resultaat en het ding moest weer terug of ze hebben iemand kunnen betrappen op dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. De camera's werken namelijk ook met infrarood licht zodat in het donker ook goede waarnemeningen zijn te verwachten.

    Vr. gr. Ger@ld

    BeantwoordenVerwijderen