maandag 3 augustus 2009

Intermezzo – Hondenkakje

Hoeveel mooie boeken ik ook lees, hoeveel prachtige cd’s ik ook beluister, hoeveel fantastische films ik ook zie, hoeveel schitterende musea ik ook bezoek, dat zinkt allemaal in het niet bij het aanschouwen van een memorabele voetbalwedstrijd. Als 11-jarige zag ik VVV op 12 december 1976 voor de poorten van de hel een puntje wegslepen uit De Kuip. Als 44-jarige zag ik VVV gisteren met speels gemak overeind blijven in het Philips Stadion. Tussen 1976 en 2009 zijn het voetbal, de spelers, de stadions, de toeschouwers, VVV en ik veranderd. Wat gebleven is, is de voldoening. Vooral voldoening over het resultaat (‘Hebben we die arrogante Brabo’s toch maar mooi een vies poepje laten ruiken’), maar ook voldoening over het aanwezig zijn bij zo’n wedstrijd die je altijd bij zal blijven. Een beetje zielig? Waarschijnlijk wel, toch ga ik me er niet voor laten behandelen, iedereen heeft recht op z’n eigen afwijking.
Begrijpt u nu dat ik niet lang zou hoeven te twijfelen als u me zou vragen waarvan ik het afgelopen weekeinde het meest heb genoten? Even dacht ik nog dat dit bordje in de schaduw zou kunnen staan van PSV-VVV:Kinderlijk rijmpje, aandoenlijke afbeelding. Zaterdag bij toeval ontdekt op een bladkorf aan de Kranestraat. Maar vrijwel meteen bekroop me ook twijfel over de originaliteit van het bordje. Geen geprint of handgeschreven velletje zoals vaak in dit soort gevallen, maar een hard plastic plaatje met gedrukte tekst en afbeelding. Daarmee voldoet het niet aan het derde van de vier criteria voor het ideale frustratiebordje (‘Het moet een geïmproviseerde indruk maken’). Al evenmin beantwoordt het aan het vierde criterium (‘De tekst op het bordje moet minstens één taalfout bevatten’). Vervolgens kwam ik er via internet achter dat het om een slogan gaat die in verschillende Nederlandse en Belgische gemeenten wordt gehanteerd. Ook de illustratie is op internet te vinden. Zo bleef van een potentiële mooie vondst uiteindelijk helemaal niets over. Frustratie maakte zich van mij meester, maar na die gedenkwaardige wedstrijd van gisteren was daar geen spoortje meer van te bekennen. Is voetbal tenminste nog ergens goed voor.

1 opmerking:

  1. Wim,
    Het zal je niet verbazen dat ik het met je eens ben dat je je niet hoeft te laten behandelen. VVV heeft er iig 1100 supporters bij die op het moment van de 3-3 ergens tussen groningen en Amsterdam op de snelweg hun eigen geimproviseerde feestje bouwden. Het is erg vroeg, maar zou het weer eens gaan lukken...?

    BeantwoordenVerwijderen