maandag 3 augustus 2009

Klein mysterie 89 – Kasteelpark (3)

Hierbij beloof ik plechtig dat ik voortaan geen plechtige beloftes meer zal doen. Vorige week beloofde ik namelijk plechtig dat ik voorlopig niet meer over Kasteelpark Ter Horst zou schrijven. Raad eens waar dit stukje over gaat? Juist.
Eerst maar eens duidelijkheid scheppen. De Echo van Horst heeft keurig toestemming gevraagd om enkele citaten en een foto uit mijn stukje van vorige week over het Kasteelpark te mogen gebruiken. Geen probleem, prima zelfs, enige voorwaarde: bronvermelding. Nog mooier zou het precieze adres van het weblog (in de papieren versie van De Echo) of een directe link (in de digitale Echo) zijn geweest, maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben.Het artikel in De Echo heeft heel wat losgemaakt. Lees voor de aardigheid eens de reacties op de website van De Echo. Daaruit spreekt, op een enkele uitzondering na, veel onvrede over de naamsverandering. Toch staan toon en inhoud me in lang niet alle gevallen aan – probeer zelf maar eens te bedenken aan welke reacties ik me heb gestoord.
Wat me van mezelf tegenvalt: mij was ontgaan waar een zekere Jan terecht op wijst: ‘Waarom hebben ze het oude wapen op de grensstenen staan en het nieuwe wapen op de vlaggen?? Als je het doet, doe het dan goed.’
Allemaal op zich al voldoende aanleiding om mijn belofte van vorige week te breken. Maar het informatiebord dat sinds deze week aan het begin van de Kasteellaan prijkt, is dat helemaal. Want wat blijkt daar ineens uit? De naam Kasteelse Bossen bestaat nog wel! Kasteelpark Ter Horst is namelijk een onderdeel van de Kasteelse Bossen. Waar die precies liggen, staat er helaas niet bij. In elk geval buiten het gebied dat ruwweg wordt begrensd door Venrayseweg, Wittebrugweg, Nachtegaallaan, Eendenkooiweg, Peeldijkje en Tienrayseweg, want daarbinnen ben ik overal grensstenen met het opschrift ‘Kasteelpark Ter Horst’ tegengekomen.Ook nieuw voor mij is dat het bos slechts tot begin deze eeuw door Horstenaren Moelbaerenbos is genoemd. Ik moet me sterk vergissen als niet honderden, of misschien wel duizenden Horstenaren nog regelmatig het woord Moelbaerenbos in de mond nemen. Merk trouwens op dat de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed oordeelde dat de benaming Moelbaerenbos nog wel bekend is, maar dan alleen bij oudere Horstenaren. Een nuanceverschil, zullen we maar zeggen.Het wachten is nu op de eerste Horster politici die zich in deze kwestie gaan mengen. Dan wordt het helemaal smullen! Het is dat ik geen plechtige beloftes meer doe, anders zou ik plechtig beloven dat ik binnenkort nog een keer terugkom op het Kasteelpark.

1 opmerking:

  1. `tot het begin van deze eeuw`, dat valt dus wel mee vwb de oudere Horstenaren.
    De import is overigens ook meer bekent met de `Moelbaerenbos` is mijn ervaring. `Park ter Horst`, wie verzint zoiets=


    Ga zo door Wim, iedere week weer leuk!

    BeantwoordenVerwijderen