maandag 21 september 2009

Actualisatie – Kasteelpark (3)

Daar gaan we weer: Kasteelpark Ter Horst. Wat mij betreft voor de allerlaatste keer, want ik ben het hele gedoe langzamerhand kotsmoe. Maar goed, ik heb het over mezelf afgeroepen en als de verantwoordelijke wethouder, Leon Litjens, in hoogsteigen persoon de moeite neemt te reageren, heeft hij ook recht op een tegenreactie.De wethouder klaagt dat hij nergens, ook niet op Horst sweet Horst, leest dat het bij Kasteelpark Ter Horst gaat om een veel groter gebied dan alleen de Moelbaerenbos. Voor het feit dat hier inderdaad nergens te lezen valt dat het kasteelpark meer is dan alleen de Moelbaerenbos heb ik een logische verklaring. Kasteelpark Ter Horst is in mijn ogen namelijk helemaal niet meer dan alleen de Moelbaerenbos. Moelbaerenbos, Kasteelse Bossen en sinds kort Kasteelpark Ter Horst zijn in mijn beleving drie verschillende benamingen voor één gebied, dat ruwweg wordt begrensd door Tienrayseweg, Peeldijkje, Herenbosweg, Eendenkooiweg, Nachtegaallaan, Wittebrugweg en Venrayseweg. Als je het onvolprezen Oud Horst in het nieuws er op naslaat, kom je al snel tot de ontdekking dat Kasteelse Bossen (dan wel Kasteelsbosch dan wel Kasteelsche Boss(ch)en) een benaming is die al minstens honderd jaar in zwang is. Niets wijst er op dat vóór 1972 met Kasteelse Bossen en Moelbaerenbos verschillende bossen werden bedoeld. Ter illustratie een bericht dat verscheen in De Echo van Noord-Limburg van 27 juni 1953: Sommigen zijn na de opening van strandbad De Kasteelse Bossen in 1972 onderscheid gaan maken tussen de Kasteelse Bossen (het gebied ten westen van sportpark Ter Horst) en de Moelbaerenbos (het gebied ten oosten van het sportpark). Anderen niet. Is dat erg? Nee, ik denk niet dat de gemeente grote rampspoed te wachten zou staan door wat spraakverwarring over de naam van een bos. Mag het gemeentebestuur desondanks iets proberen te doen om die spraakverwarring op te heffen? Uiteraard, maar doe het dan wel goed. Nu is de Moelbaerenbos een onderdeel geworden van het hele gebied dat de naam Kasteelpark Ter Horst heeft (zegt de wethouder) en is Kasteelpark Ter Horst onderdeel van de Kasteelse Bossen (zegt het informatiebord aan het begin van de kasteellaan). Het zal ongetwijfeld aan mij liggen, maar ik kan er geen touw aan vastknopen.Overigens 1. Ik blijf mijn dagelijkse kommetje moelbaeren (of is dat het verkeerde dialectwoord voor blauwe bessen?) nog steeds met smaak verorberen.
Overigens 2. Ik maak me ernstig zorgen om Honda. Zouden moelbaeren misschien een probaat medicijn vormen voor met acuut vormverlies kampende voetballers?

2 opmerkingen:

  1. Wim,
    Het voorbeeld van je kommetje moelbaeren volg ik al een tijdje met groot plezier. Als zijn die van mij misschien iets minder vers (Jan Linders of Appie). Wat betreft Honda zou ik me geen zorgen maken. Hij heeft de juiste dag uitgekozen om uit vorm te zijn. Dat hij het uit tegen Twente maar weer laat zien. Stel voor dat hij dit seizoen nog één keer een ADV dag neemt, en wel op zondag 11 april 2010. Tegen die tijd hebben jullie die punten toch niet meer nodig :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. beste Wim, erg attent dat ik als schrijver van een reactie de aandacht krijg in je blog. Effe los van de inhoud. Waarom ik de opmerkingen twitterde is dat de argumentatie van de naamsverandering geen aandacht kreeg in de pers. Dat was en is het statement.
    gr. leon

    BeantwoordenVerwijderen