vrijdag 2 april 2010

Top 5 – Sevenumse corpussen met blauwe lendendoek

Zo, daar zette Rob Merkx, voormalig deken van Horst en huidig deken van Roermond, dinsdag in Dagblad De Limburger eens even duchtig de puntjes op de i: ‘Ik vind het vreemd dat we zo hard oordelen over hoe veertig jaar geleden door iedereen over seksualiteit werd gedacht. Wat er nu gebeurt, is dat we over seksualiteit en mishandeling praten met de blik en de opvattingen van nu. Terwijl de moraal vroeger anders was.’ Altijd weer hetzelfde liedje: bagatelliseren, ontkennen, anderen de schuld geven en daarna Schwamm drüber. Gelukkig dat er binnen de katholieke kerk óók mensen zijn die er anders over denken. Zoals Jo Janssen, pastoor te Bergen. Hij zegt in hetzelfde artikel in Dagblad De Limburger: ‘Het grootste probleem van het instituut kerk is dat het zichzelf heilig heeft verklaard. Ze doen alsof ze nooit fouten zouden kunnen maken, terwijl de grootste zondaars misschien wel in de hoogste rangen zitten.’
Over tot de orde van de dag: Goede Vrijdag. Herdenking van de kruisiging van Jezus. Ook Horst-sweet-Horst is niet te beroerd hier bij stil te staan en pakt uit met een top 5 van Sevenumse veldkruisen met een Jezus met blauwe lendendoek.
Waarom Sevenum? Omdat nergens anders in de gemeente Horst aan de Maas de corpussen in zulke felle kleuren zijn opgeschilderd. Zo ben ik een bijna fluorescerend geelgroene doornenkroon tegengekomen en lendendoeken in de meest exotische kleurenvariaties.Waarom blauw? Omdat dat de kleur is van het hemelse, het goddelijke, het pure, het zuivere.
Waarom de lendendoek? Omdat onder die doek de bron van de huidige ellende hangt.

5. Kleefsedijk:Uitzonderlijk lang en uitzonderlijk ongeplooid. Zou in plaats van een lendendoek wel eens een boxershort kunnen zijn. Bovendien tegen het zwarte aan, vandaar deze lage klassering.

4. Hoogbroek:Mooi blauw is niet lelijk. Opmerkelijk: de onbedekte heupen.

3. Maasbreeseweg:Blau blau blau blüht der Enzian. Zeldzaam grote, alles maskerende knoop aan de voorzijde.

2. Steegbredeweg:Hier is het juist de buitengewoon grote knoop aan de rechterheup die opvalt. Lijkt wel een plunjezak.

1. Maasbreeseweg:De onbetwiste nummer 1. Niet eens zozeer vanwege de fors uitgevallen doek, maar vooral vanwege de tekst boven het corpus, die door een aantal geestelijken in het verleden dus blijkbaar wat al te letterlijk is opgevat:

2 opmerkingen:

  1. Op De Vorst in Sevenum staat ook een mooie, met een tekst er boven. Ik ben helaas vergeten wat die tekst nou precies is, maar het gaat ook over "het kruis" in ieder geval.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. tjongejonge, geej het natuurlijk nog noëits zwârte jatte gehad.
    duilusse, wao mâkte oow toch druk um. ânders gen flikker te doon zeker, Juupke

    BeantwoordenVerwijderen