maandag 22 november 2010

Actualisatie – Hand- en spandiensten

Moest vrijdag in Gennep zijn. Kwam daar deze stoel tegen: Hé, waar hadden we die ook al weer eerder gezien? O ja: Herinnerde me er aan dat we hier bijna op de dag af een jaar eerder ook verkiezingen hadden. Mooie tijd. Bestond het hele leven maar uit verkiezingen. Verkiezingstijd is voor de kiesgerechtigde burger spiegels en kralen in ontvangst nemen en kopjes krijgen.
Neem nu de club van die groene stoelen, het CDA. Dat opende vorig jaar de verkiezingscampagne met een ballonvaart en bloemetjes ‘om mensen te belonen die zich extra inspannen voor de gemeenschap’. Daarna volgden die her en der neergekwakte groene stoelen. ‘De stoel symboliseert dat het CDA actief in gesprek is en blijft met alle inwoners van haar gemeente’, aldus de website. En verder: ‘U kunt hierop plaatsnemen en met de mensen van het CDA in gesprek gaan.’ Natuurlijk mochten ook de bewoners van de verzorgingshuizen Berkele Heem en Sevenheijm niet worden overgeslagen. Zij kregen een muzikaal programma voorgeschoteld waarbij gemeenteraadskandidaten van het CDA ‘hand- en spandiensten’ verrichtten. Laten we vooral ook de nu al legendarische verkiezingssong en de voor een Oscar genomineerde korte film Het geheim wapen van het CDA – uiteraard uitgezonden op CDAHorstadMaasTV – niet vergeten.
Een jaar later. Met die Oscar is het niets geworden. CDAHorstadMaasTV staat sinds 17 november 2009 op zwart. Gezongen wordt er alleen nog onder de douche. De JPB-ballon is genadeloos doorgeprikt. De bloemetjes zijn verwelkt. De groene stoelen dus verpatst aan de partijbroeders en -zusters in Gennep. In gesprek blijven met alle inwoners van de gemeente? Op de Hiltho, ja. Maar verder?
En die arme oudjes en hulpbehoevenden dan in Berkele Heem en Sevenheijm? Die kregen vorig jaar de belofte dat het CDA ‘deze vorm van vrijwilligerswerk structureel in haar activiteitenprogramma zal opnemen’. Het muzikaal programma zou zelfs ‘een jaarlijkse happening’ worden bij gebleken succes. Is succes uitgebleven? Of vinden die hand- en spandiensten in jaren zonder verkiezingen evengoed plaats maar worden ze niet aan de grote klok gehangen? Je mag het hopen. Wat is er immers op tegen om ook buiten verkiezingstijd kopjes te geven en spiegels en kralen uit te delen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten