maandag 25 april 2011

Klein mysterie 247 – TG-KL (4)

Tijdens mijn bezoek aan Tienray op vrijdag 8 april schitterde de TG-KL nog in volle glorie in de tuin van de woning aan Over de Beek. Ondanks de oproep van de coördinator van de afdeling Veiligheid en Handhaving van de gemeente Horst aan de Maas om ‘het kunstobject te verwijderen en verwijderd te houden’. En ondanks de dreiging van een dwangsom van vijftienhonderd euro per week met een maximum van vijftienduizend euro.
Twee dagen later, op zondag 10 april, ontving ik in alle vroegte een e-mail van Erik van Maarschalkerwaard, de ontwerper van de TG-KL: ‘De TG-KL is gisteren toch ontmanteld. De grondeigenaren wilden geen risico lopen. Met respect voor hun standpunt heb ik het object weg gehaald.’ Erik wenste me verder nog een zonnige zondag toe. Dat werd het inderdaad. Toch bleef er ook een donkere schaduw van de ontmantelde TG-KL over die zonnige zondag hangen. Niet dat ik de grondeigenaren iets verwijt, ik kan me levendig voorstellen dat ze geen zin hadden in een hoop gedoe. En naar een dwangsom zullen ze al evenmin reikhalzend hebben uitgekeken.
Dit laat onverlet dat Horst aan de Maas een ‘kunstobject’ armer is. Een ‘kunstobject’ bovendien van een soort dat in Horst aan de Maas betrekkelijk zeldzaam is omdat het veel aan de verbeelding overlaat. Dat is namelijk nu juist het mooie van de TG-KL: het ding daagt je uit er zelf een betekenis aan toe te kennen. Want in de ogen van de coördinator van de afdeling Veiligheid en Handhaving van de gemeente Horst aan de Maas mag het dan wel een ‘kunstobject’ zijn, het ontbeert veel van wat je normaliter met een kunstwerk associeert: een verklarend bordje, een sokkel, een bepaalde mate van esthetiek. Elke neiging tot behaagzucht is de TG-KL vreemd. Hij doet geen enkele moeite je te verleiden, hij is gewoon wat ie is: een intrigerend, mysterieus, vragen oproepend onnadrukkelijk onderdeel van de omgeving.
Regelneverij heeft vorige week geleid tot de ontmanteling van de TG-KL. Een roemloos einde ligt op de loer. Tenzij … tenzij u de TG-KL voor een tijdje adopteert. Het is eigenlijk heel simpel: om uit de grijpgrage klauwen van de afdeling Veiligheid en Handhaving te blijven, gaat de TG-KL een zwervend bestaan leiden. Zes weken hier, drie maanden daar en dan weer negen weken daar. Lang genoeg om er van te kunnen genieten, kort genoeg om niet de toorn van de afdeling Veiligheid en Handhaving van de gemeente Horst aan de Maas op te wekken. Enige voorwaarde is dat u uw verbeelding laat werken en een mogelijke bestemming of betekenis voor de TG-KL verzint. Erik komt de TG-KL opbouwen en na de afgesproken termijn weer afbreken.

Dus verricht een goede daad, stuur mij een e-mail (HorstsweetHorst@gmail.com) waarin u uw belangstelling voor tijdelijke plaatsing van de TG-KL kenbaar maakt en ik zorg dat Erik contact met u opneemt. Dan zijn er alleen maar winnaars: u, uw tuin, Erik, de TG-KL, de afdeling Veiligheid en Handhaving, de kunst, Horst aan de Maas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten