maandag 13 juni 2011

Top 5 – Horster ijsjes

Dagblad De Limburger berichtte onlangs dat ijssalons als paddenstoelen uit de grond schieten in Limburg. Omdat het nogal een verschil maakt of ze als wintermycena’s dan wel als oesterzwammen uit de grond schieten, had ik waarschijnlijk gekozen voor de vergelijking met een zich verspreidende inktvlek, hoewel je in dat geval weer voor de lastige opgave zou komen te staan om te bepalen vanuit welk punt de inktvlek zich begon te verspreiden. Maar goed, doet allemaal niet ter zake, waar het om gaat is dat het aantal ijssalons in Limburg groeit als kool (en val me in godsnaam niet lastig met de vraag welke kool). Wacht even. Gaat het daar eigenlijk wel om? Kwantiteit is allemaal leuk en aardig, maar komt kwaliteit niet op de eerste plaats? Retorische vraag. Dus gingen medewerkers van Horst-sweet-Horst de afgelopen weken anoniem op pad. Ze onderwierpen de ijsjes van alle ijsverkooppunten in Horst aan de Maas aan een smaaktest. Dit resulteerde in een top 5 van Horster ijsjes. Een top 5 die ongetwijfeld zal inslaan als een bom. Wat wil je ook als erkende grote jongens als IJssalon Clevers en Passi buiten de prijzen vallen? Zelfs het tot Kwalitaria van het Jaar uitgeroepen kwalitaria ’t Hukske aan het Wilhelminaplein in Horst wist niet door te dringen tot de top 5. Hoe die top 5 van Horster ijsjes er dan wel uitziet? Zo:

5.
IJsboerderij De Veldweide in Sevenum. Klinkt misschien wat vreemd bij een ijsje, maar toch roept dit onmiskenbaar een associatie op met gebakken lucht. Zadelt je ook op met een wat hol gevoel in de maag.

4.
De Plaggenhut in Griendtsveen. Fris ijsje, dat nog een beetje karakter tekort komt. Heeft wel groeipotentie.

3.
Nieuw Kronenbergerhof in Kronenberg. Op het ijs en de bijzonder krokante hoorn is weinig aan te merken, alleen dat ijzeren console, daar is bijna niet doorheen te komen.

2.
Wienerhof in Griendtsveen. Dit ijsje lacht je gewoon tegemoet. Elegant, welgevormd, krachtige krul, hapklare hoorn, geurig bouquet. Enige nadeel: de wat fritesachtige aflik.

1.
Lo Solé in Sevenum. De onbetwiste nummer 1 mogen we wel zeggen. Deze sorbet is nog lekkerder dan ie oogt. En vergis u niet: dat mosgroene bolletje ijs waarvan de samenstelling wel voor altijd het geheim van de ijsbereider zal blijven, is overheerlijk. Ook het gifgroene exotisch fruit dat in de verte aan druiven doet denken, is niet te versmaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten