maandag 13 juni 2011

Top 5 – Horster olifantspaden (2)

Soms kunnen je wegen zelfs voor jezelf ondoorgrondelijk zijn. Zo kan ik me met geen mensenmogelijkheid meer herinneren op basis van welke criteria ik twee jaar geleden een top 5 van Horster olifantspaden samenstelde. De gebruiksfrequentie? De breedte? De lengte? De mate van anarchie die aan het paadje ten grondslag ligt? Zou allemaal kunnen.
Waar die top 5 in elk geval niet op gebaseerd is, is op de terreinwinst die je met de afkorting boekt. Terwijl het daar in wezen toch allemaal om begonnen is. Daarom gaat de top 5 van Horster olifantenpaadjes vandaag in de herkansing, nu met het aantal meters terreinwinst als criterium. Heb ik overigens afgekeken van Jan-Dirk van der Burg, de man van het boek waar ik het vorige week al over had.
Het bevat een kleine tachtig foto’s van olifantspaadjes verspreid over het hele land. Van de Kathammerzeedijk in Volendam tot de Nijmeegseweg in Venlo. Met telkens een vermelding van de terreinwinst. Die varieert van 2,5 meter (Middenweg, Amsterdam) tot 313,5 meter (Muntbergweg, Amsterdam). De foto’s zijn veelal genomen vanaf een keukentrap. Ook niet onbelangrijk: op nagenoeg elke foto is het olifantspad daadwerkelijk in gebruik. Van der Burg: ‘Je staat behoorlijk voor aap op een keukentrap op een nietszeggend kruispunt. Zeker als het een uur duurt voor er eindelijk iemand over het olifantenpaadje loopt.’ Het resultaat mag er zijn: Olifantenpaadjes is een boek waarbij rechts én links Nederland z’n vingers af kan likken.
Enfin, hier komt ie dan, de nieuwe top 5 van Horster olifantenpaadjes:

5.
Vondersestraat – Van Merwijckstraat. Officiële route: 136 meter. Olifantspad: 27 meter. Terreinwinst: 109 meter.

4.
Kuiperplein – Dr. Van de Meerendonkstraat. Officiële route: 137,5 meter. Olifantspad: 20 meter. Terreinwinst: 117,5 meter.

3.
Meldersloseweg – Witveldweg. Officiële route: 215 meter. Olifantspad: 93 meter. Terreinwinst: 122 meter (om gezeur voor te zijn: het verharde stuk doodlopende weg van 44 meter
is meegeteld als olifantspad).

2.
Westsingel – Frans Woltersstraat. Officiële route: 232 meter. Olifantspad: 62 meter. Terreinwinst: 170 meter. Geniet ervan zo lang als het nog kan, want de bouw van die woning
betekent zonder enige twijfel de doodsteek voor dit paadje.

1.
Station Horst – Sevenum, perron 1. Officiële route: 190 meter. Olifantspad: 2 meter. Terreinwinst: 188 meter. Mooier kan het natuurlijk niet: het kortste olifantspad levert de grootste terreinwinst op.
Die in dit geval ook nog treinwinst (©MM) is. Denk je eens in: dankzij een olifantspaadje van twee meter elke morgen twee minuten langer in je bed kunnen blijven liggen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten