maandag 13 juni 2011

Intermezzo – Dikköpvaemer

Theo Bovens, de nieuwe commissaris der koningin in Limburg (ik prijs de dag waarop dat vreselijke ‘gouverneur’ wordt uitgebannen) was de beoogde nieuwe otoriteitetoeker in Maastricht. Geweldig woord – nog mooiere functie. Zou in Horst aan de Maas ook op z’n plaats zijn, zij het uiteraard met een aan het dialect aangepaste benaming. Dikköpvaemer, hoëgepiefenteumper of iets in die geest. Iemand die gehakt maakt van de H.H. bestuurders. Is beslist een aardige boterham aan te verdienen.
Neem nu zo’n wethouder Litjens. Twee voorbeelden van afgelopen week. Eerst een ongeëvenaard staaltje miljoenengoochelarij. De wethouder twittert woensdag: ‘EHEC: per week 1 miljoen euro omzet schade in het gemeente Horst ad Maas.’ Hij twittert even later: ‘EHEC-schade v 1 milj € per wk in Horst ad Maas is alleen komkommers. Totaal EHEC-schade is 2,5 milj € per wk in primaire sector.’ Hij twittert weer even later: ‘Totale EHEC-schade in tuinbouwketen en aanpalende sectoren 7,5 milj € per week.’ Een dag later taxeert hij – blijkens Dagblad De Limburger – de directe en indirecte schade alleen al in zijn gemeente op 5 miljoen euro per week.
1 miljoen, 2,5 miljoen, 5 miljoen, 7,5 miljoen. Wat is het nu? Enige specificatie van die miljoenenschade? Is de omzetstijging die telers van andere producten op het moment logischerwijs boeken óók in de cijfers verdisconteerd? En de brandstofbesparing nu vrachtwagens en vliegtuigen de tomaten en komkommers niet naar Duitsland en Rusland hoeven te vervoeren? Hoor je de wethouder allemaal niet over. Kijk, dan vráág je gewoon om een flinke vaem.
Op zaterdag bezoekt hij Pinkpop. Prima, ook een wethouder heeft op z’n tijd recht op een verzetje. Alleen jammer dat festivaldirecteur Jan Smeets het meteen bij aanvang al verpest. De wethouder twittert: ‘Ga dagje naar #Pinkpop begint #Jan Smeets over bezuinigingen v t Rijk op cultuur.’ Hashtags die hij eraan koppelt: ‘zielig’ en ‘discussieopfouteplekvoeren’. Gelukkig is er nu, in een volgende tweet, wel een specificatie: ‘Vind dit een voorbeeld v links vullen en rechts vullen.’ Links lullen (ik neem tenminste aan dat hij dat bedoelt) en rechts vullen? Van de directeur van een festival dat het nooit heeft moeten hebben van overheidssubsidies? Een cultureel evenement niet de juiste plek om de discussie te voeren? De wethouder solliciteert naar ennen duchtigen teump. Of anders wel ennen behuurlike waai. Of enne gójje wats. Hoogste tijd voor een dikköpvaemer in Horst aan de Maas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten