maandag 27 februari 2012

Klein mysterie 318 – Het Overkwartier

Mocht het ooit tot een top 5 van merkwaardige Horster bossen komen, dan zou het merkwaardig zijn als Het Overkwartier niet op de eerste plaats zou belanden. Vanwaar die merkwaardigheid?
In de eerste plaats omdat ik er vrij zeker van ben dat Het Overkwartier het meest onbekende Horster bos is. De Schadijkse Bossen, de Moelbaerenbos, het Schuitwater en de Heesbeemden zullen bij de meeste inwoners van Horst aan de Maas een bel doen rinkelen. Maar het zou me verbazen als het aantal inwoners van Horst aan de Maas dat Het Overkwartier weet te situeren de dubbele cijfers overstijgt.
Dan die naam, waaraan elke associatie met een bos vreemd is en die evenmin een toponiem is. Mag ik dat merkwaardig vinden? Vergelijk het met een bos dat je zou willen vernoemen naar de technisch adviseur van een Mexicaanse voetbalclub. Dan noem je dat toch ‘Johan Cruijffbos’ en niet ‘Johan Cruijff’?
Bij een bezoek aan Het Overkwartier stapelen de merkwaardigheden zich verder op. Je stuit eerst op de restanten van wat ooit een desolate bank was (in 2009 nog nummer 3 in de top 5 van desolate Horster banken),
vervolgens op het naambord van het bos en ten slotte op een bevogelpoept en groen uitgeslagen verklarend tekstbordje. Uit dit laatste blijkt dat het bos op 21 maart 1996 is aangeplant door de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit de toenmalige gemeenten Horst en Sevenum.
Mooi. Héél mooi. Maar waarom? Waartoe? Wat was de aanleiding? En vooral: waarom juist hier? Wat heeft het zuidwestelijke uiteinde van de Vossenheuvel gemaakt tot de ideale locatie voor dit bos? Met welke bedoeling is destijds besloten het open ontginningslandschap aan de rand van de Peel op te offeren aan een door berken gedomineerd bos(je) van enkele hectaren?
Het toppunt van merkwaardigheid bevindt zich evenwel in het hart van Het Overkwartier: een kuil van naar schatting 5 x 3 x 1,5 meter omgeven door het uitgegraven zand.
Het is dat ik niet zo heel achterdochtig ben aangelegd, anders zou ik er nog wat van gaan denken ook. Evengoed zou ik er niet het minste bezwaar tegen hebben als iemand de kuil, en liever nog het hele bos, aan de 5xW+H-formule zou onderwerpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten