maandag 27 februari 2012

Klein mysterie 320 – Den Doolhorst

Toch weer even wennen gisteren, een zondagavond zonder Van Kooten en De Bie sloegen weer toe! Na de eerste aflevering stelde televisierecensent Jean-Pierre Geelen in De Volkskrant van 6 februari voor een plein naar het duo te vernoemen, ‘grenzend aan de Cor van der Laaklaan, de Aad van der Naadstraat en het Mémien Holboogsteegje’. Opwindend idee, zeker als je in een gemeente woont die qua straatnaamgeving op morsdood spoor is beland. Je zult maar aan de
of de
wonen.
En dan zitten de Groentestraat en de Kassenstraat er nog aan te komen. Namen die je associeert met spruitjeslucht, sanseveria’s, sleutelkinderen, kunstgras, houten schuttingen, draadjesvlees, tuinkabouters, vitrage en bordjes met het opschrift ‘Verboden te voetballen’.
Dood in de pot. Nee, dan inderdaad de Louc Hobbemakade, de Gebroeders Temmeslaan, de Vieze Manplaats, het Mehmet Pamukhofje, het Hekkingplantsoen en het Meneer Foppeplein. Bruisend, enerverend, spannend, uitdagend. De ook in Horst aan de Maas ingestorte woningmarkt zou er danig van opfleuren, zoveel is wel zeker.

Maar toch: laten we in dit opzicht vooral niet te hard oordelen over Horst aan de Maas. Noem mij namelijk één andere gemeente, één andere plaats met een naar een personage van Wim de Bie vernoemd appartementencomplex. Het vreemde is alleen dat hier nooit ruchtbaarheid aan is gegeven. Minstens zo vreemd is dat het geen type betreft dat behoort tot ons collectieve televisiegeheugen. Dus geen Diana Charitéstaete, Walter de Rochebrunedomein of Tedje van Eshove.
Nee, om duistere redenen hebben de naamgevers gekozen voor iemand uit het post-Van Kooten en De Bietijdperk. Iemand uit de solocarrière van Wim de Bie. Iemand die juist is gewist uit ons collectieve televisiegeheugen. Want wees eens eerlijk: herinnert u zich nog wie of wat professor A.I. den Doolhorst was? Ik zal u helpen. Professor A.I. den Doolhorst kwam regelmatig voorbij in het in 2000 en 2001 uitgezonden De Bühne van De Bie. Oud-hersenonderzoeker Den Doolhorst leed aan p.d. – pseudo-dementie. (Den Doolhorst was bijgevolg een collega van de zaterdag door Youp van ’t Hek in NRC Handelsblad als zwaar dement neergezette professor Tulleken.) Z’n vileine dochter Rutke Krans-den Doolhorst praat hem levensmoeheid aan, probeert hem een euthanasieverklaring op te dringen en regelt z’n begrafenis met ’m zonder dat hij weet waarover het gaat. Naar die professor Den Doolhorst is in Horst dus een appartementencomplex vernoemd.
Jemig de pemig.

2 opmerkingen:

  1. Tuinderslaan, Gooiseweg, wat zijn dat voor vreemde geboden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zag in de Hallo dat er ook bezwaar wordt gemaakt tegen een straatnaam. Ben dan toch benieuwd waarom met dat doet.

    BeantwoordenVerwijderen