maandag 5 mei 2014

Top 5 – Mij voorheen onbekende Sevenumse kunstwerken

Dit weekend nog eens een aantal uren in Sevenum doorgebracht. Niet altijd fijn om in Zaerum te zijn, maar ditmaal wel. Aanleiding was de verschijning van Zaerumse kunst en monumentjes met een verhaal.
In deze 84 bladzijden tellende gids beschrijft Nel Verstegen-Maessen beknopt meer dan vijftig Sevenumse ‘objecten die het waard zijn om nader bekeken te worden’. Ze maakt daarbij geen onderscheid tussen rijp en groen en tussen kunst met een grote k en kunst met een kleine k. En juist dat maakt de gids onweerstaanbaar. ‘Officiële’ kunst als Brugwachters  van Helmie van de Riet
krijgt evenveel aandacht als de nestkastjes van basisschoolleerlingen. En Winkelend publiek  van Lies van Aarle-Kurvers (op de parkeerplaats van supermarkt Jumbo) hoeft echt niet op meer ruimte te rekenen dan de historische grenspaal tussen de voormalige gemeenten Horst en Sevenum tweehonderd meter verderop. Ontheiliging van de Kunst? Ach, in zekere zin misschien wel. Maar heeft echte kunst dan een heiligverklaring nodig? En de gids is vooral ook heel erg behulpzaam bij het scheiden van het kaf van het koren. Verder getuigt Zaerumse kunst en monumentjes met een verhaal  vooral van de onbedwingbare behoefte van de Sevenummer de openbare ruimte te verfraaien.
Veel van wat in de gids aan bod komt, kende ik al. Maar veel ook nog niet. Met het oog op dat onbekende bracht ik dit weekend een aantal uren in Sevenum door. Dat heeft weer geleid tot een top 5 van mij voorheen onbekende Sevenumse kunstwerken:

5. Lies van Aarle-Kurvers, Hè, hè, efkes vanne bieën aaf. 2012. Sevenheym, Maasbreeseweg.
Nooit geweten dat ook Sevenum een social sofa heeft. Het zal ongetwijfeld als chauvinisme worden opgevat, maar de Horster bankjes kunnen me meer bekoren: minder braaf, levendiger,  humoristischer. 

4. Noud Visser, Nu. 1999. Raadhuisplein.
Me altijd afgevraagd wat dit is. Dankzij de gids weet ik het nu: een kunstwerk! Een granieten bank, geflankeerd door twee kolommen die het verleden en de toekomst symboliseren. In de bronzen ‘composities’ op de zuilen bevinden zich briefjes van basisschoolleerlingen met toekomstwensen. Ik ben er niet echt kapot van, wat ook te maken zal hebben met het afschrikwekkende decor. De bakstenen muurtjes slopen en het fietsenrek verwijderen zou het er al een stuk beter op maken.

3. Ruud van der Beele, Het geheim van ’t Hetje. 2009. Langs pad vanaf Venloseweg (tegenover Koekersestraat) naar de Molenbeek en ’t Hetje.
We zijn in Sevenum dus Ruud van der Beele mag niet ontbreken. Zou Ruud soms een knoop in ’t Hetje verloren zijn? Let trouwens op dat u de tekst aan de voet van de knoop niet over het hoofd ziet of, erger, vertrapt.

2. Millenniumput. 1999. Markt.
Deze herontdekte oude waterput werd in 1999 opnieuw opgemetseld. Op de bodem werd een beeldbuis aangebracht die via een webcam live uitzicht bood op een straat in Dunedin, een Nieuw-Zeelandse stad precies aan het andere einde van de aardbol. Nel schrijft (bladzijde 31): ‘Maar helaas, de attractie bleek een kort leven beschoren. Het mechanisme bleek niet “hufterproof” te zijn.’ En dus ligt de put er nu wat wezenloos en afgedekt bij. Wat eeuwig zonde is, want het idee om live met de andere kant van de aardbol in contact te staan, is natuurlijk geweldig. Waarom laat Sevenum zich eigenlijk de les lezen door een stelletje hufters? Gewoon in ere herstellen die webcam!

1. Guusje Houwen, De verleden tijd van 3. 2011. Op de westoever van de Molenbeek tussen Romerweg en Klassenweg.
Niet alleen op 1 vanwege de geweldige titel en de fantastische locatie, maar ook vanwege de vele vragen die het oproept. Hóórt die condensvorming of maakt die het juist onmogelijk het werk te begrijpen?
Wat hebben de stoffen achter het glas te betekenen? En verwijst die 3 uit de titel naar de 3 compartimenten waaruit de glazen kast bestaat, naar de 3 staalconstructies en naar de 3 staven die naar de kast leiden (waarvan er overigens slechts twee de plaats van bestemming bereiken)? Intrigerend, prikkelend – kunst met een grote K.

Zaerumse kunst en monumentjes met een verhaal kost tien euro (exclusief verzendkosten) en is te bestellen bij de auteur: nelverstegen@kpnmail.nl

4 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat nou mijn moeder eens in jouw stukjes vermeld wordt. Ze verdient het, want het boekje is inderdaad heel leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is het gidsje misschien nog ergens verkrijgbaar? Het mailadres dat genoemd wordt bestaat kennelijk niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @unknown: Geen idee of het nog verkrijgbaar is. U kunt misschien eens informeren bij Heemkundevereniging Sevenum: heemkundesevenum@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip. Ik heb meteen een mailtje gestuurd.

      Verwijderen