maandag 5 mei 2014

Intermezzo – Karin Slaughter

Stel dat Lionel Messi het in z’n hoofd zou halen naar Nederland af te reizen, bereid zou zijn tot een handtekeningensessie bij zeven verschillende voetbalclubs her en der in den lande en dat mede dankzij uw inspanningen uw vereniging een van de zeven uitverkorenen zou zijn. Zou u dan trots zijn of zou u dan trots zijn?
Een vergelijkbare trots proefde ik afgelopen zaterdag toen de boekverkoopster van de lokale Bruna me toevertrouwde dat Karin Slaughter voor een signeersessie naar Horst komt. Want Dagblad De Limburger mocht diezelfde dag dan wel berichten dat de thrillerschrijfster op 24 mei Sittard zal aandoen,
ze komt toch echt éérst naar Horst. De Horster Bruna is een van de zeven Nederlandse Bruna-vestigingen waar Slaughter een signeersessie houdt. Waarom juist Horst? Vanwege de aardige mensen? De asperges? De overheerlijke kersenkruimelvlaai van bakkerij Gerards-Steeghs? Omdat het op de route ligt? Het zal waarschijnlijk allemaal meespelen, maar wat zeker ook een rol heeft gespeeld zijn de inspanningen van de boekverkoopster en haar collega’s, zoveel werd me zaterdag wel duidelijk, de bescheidenheid van de boekverkoopster ten spijt.
Dat het binnenhalen van Slaughter voorwaar iets is om trots op te zijn, drong pas echt goed tot me door toen ik me na thuiskomst overgaf aan enig gegoogle. Want veel meer dan dat Karin Slaughter een gevierd thrillerschrijfster is, wist ik nu ook weer niet: ik heb geen letter van haar werk gelezen – trillers zijn nu eenmaal niet my cup of tea.
Er zijn een hele hoop manieren om literatuur te beoordelen, maar als je louter op de cijfers afgaat, mag je Slaughter (Atlanta 1971) gerust de ‘Messi van de thriller’ noemen. Zo zijn alleen al in Nederland meer dan twee miljoen exemplaren van haar werken verkocht. En er hoeft maar een nieuw boek van haar hand te verschijnen of het staat binnen de kortste keren hoog genoteerd op de bestsellerlijsten. In het afgelopen decennium belandden zelfs tien van haar boeken op enig moment in de top 5 van de Nederlandse Bestseller 60. Opdat u er maar van overtuigd bent dat het een absolute grootheid is die Horst op 24 mei met een bezoek vereert.
Karin Slaughter, Aafjesavond: als je niet beter wist zou je warempel nog gaan denken dat het wat wordt met de literatuur in Horst. Maar het eeuwige gedoe met de bibliotheek en de steeds beperktere sortering van de plaatselijke Bruna (ongetwijfeld ook tot leedwezen van genoemde boekverkoopster en haar collega’s) zetten je weer met beide benen op de grond.

1 opmerking: