dinsdag 3 maart 2020

Klein mysterie 781 – Kasteelruïne (7)

‘Ik spreek de hoop uit dat de gemeente Horst een bevredigende oplossing zal kunnen vinden, die het oude kasteel Ter Horst een nieuwe plaats in het culturele leven van Horst zal geven, zonder dat men de grens tussen gebruik en misbruik van het culturele erfgoed zal overschrijden. Het bewijs van uw lange en roemruchte geschiedenis, namelijk de ruïne, is het waard.’
Marion Kuipers-Verbuijs, 1995

Na het vertrek van de laatste bewoner verwerd de eens zo machtige burcht Huis ter Horst in de loop van de negentiende en twintigste eeuw tot een zielig hoopje stenen. Moeder Natuur kreeg er de vrije hand en, het moet gezegd, ze deed goed haar best en maakte er iets heel moois van. Op loopafstand van het centrum van Horst ontstond zo een eldorado voor romantici. Alleen: je hebt romantici in vele soorten en maten. Vanaf de tweede helft van de vorige eeuw kregen de laten-we-dat-middeleeuwse-kasteel-opnieuw-tot-leven-wekken-romantici de overhand.


Het goede werk van Moeder Natuur werd tenietgedaan. Er werd gemetseld en gebouwd. Zonder al te veel visie. Aanleiding voor een studiedag over de toekomst van de ruïne, in 1995.


Conclusie: consolideren die hap en stoppen met al dat metselen en bouwen. Resultaat: er werd nóg meer gemetseld en nóg meer gebouwd. Met romantiek en idylle heeft het inmiddels ontstane allegaartje niets meer van doen. Met ‘folly’ (‘dwaas, nutteloos bouwsel’ volgens Van Dale) is het misschien nog wel het best omschreven. Beschouw je de ruïne – als je haar zo nog mag noemen – inderdaad als een folly dan valt het plan om het huidige mengelmoesje te voorzien van een zwevende zogeheten beweegbox zeker te verdedigen. Beschouw je de ruïne als aandenken aan het verleden met intrinsieke waarde, als iets dat niet per se functioneel hoeft te zijn of rendement hoeft te hebben, dan is die beweegbox totaal misplaatst.


Intussen heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed door laten schemeren dat bovenstaande grens van ruïnedeskundige Marion Kuipers-Verbuijs wordt overschreden bij de komst van een beweegbox: de ruïne zal haar status als Rijkmonument in dat geval verliezen. Of het daaraan ligt of aan iets anders is niet helemaal duidelijk, maar feit is dat het Horster gemeentebestuur, en in navolging daarvan de gemeenteraad, twee weken geleden heeft besloten tot een pas op de plaats. Het nieuwe oude motto: consolideren die hap en stoppen met al dat metselen en bouwen. Nu maar vurig hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten