maandag 30 mei 2011

Intermezzo – VVV

Ja, natuurlijk was ik er gisteren bij. Aan m’n lijstje van memorabele voetbalwedstrijden kan er weer een worden toegevoegd. Ave, ave, ave V.V.V.! (Waar vind je dat nog, een voetbalclub die met een Marialied welkom wordt geheten door z’n aanhangers?)
Omdat dit weblog wordt geacht over Horst te gaan, ben ik normaalgesproken enigszins terughoudend in mijn berichtgeving over Venloos (of Venlo’s?) voetbaltrots. Maar nu kunnen alle remmen los. De Venlose gemeenteraad is namelijk akkoord gegaan met de bouw van een nieuw multifunctioneel VVV-stadion op het voormalige kazerneterrein in Blerick. De gemeente stopt daar 36 miljoen euro in (15 miljoen aandelen; 21 miljoen lening). Het gemeentebestuur – of wat daar nog van over is – wil aankloppen bij de regiogemeenten voor cofinanciering van het project. En aangezien Horst aan de Maas een buurgemeente van Venlo is, heb ik nu dus een mooi alibi om over VVV te schrijven.
Ik zag VVV dit seizoen tot twee keer toe van het veld worden geblazen door Roda. Ik zag VVV uit en thuis wanprestaties leveren tegen allerlei modale tegenstanders. Ik zag VVV toen het te laat was een gepassioneerde wedstrijd spelen tegen Feyenoord. Ik zag VVV zich met het geluk dat normaalgesproken alleen is weggelegd voor topclubs door de play-offs worstelen.
Ik zag ook een vele tonnen incasserende Japanse verdediger die slechts onzekerheid zaaide. Ik zag ook drie gehuurde Portugezen die de reservebank warm hielden. Ik zag ook twee trainers en een voorzitter die volledig de weg kwijtraakten. Ik zag ook een club die niet het fatsoen had een door ziekte uitgeschakelde speler een nieuw contract aan te bieden.
Aan die club zou Horst aan de Maas nu z’n spaarzame centjes moeten gaan besteden? Lijkt me geen verstandig idee. Niet vanwege dat belabberde afgelopen seizoen. Ook niet omdat Horst aan de Maas geen gemeentegrensoverstijgende uitgaven zou mogen doen. Wel omdat er veel te grote financiële risico’s kleven aan het hele project. Wel omdat een gemeente geen miljoenen zou moeten investeren in voetbalstadionaandelen en -leningen. Wel omdat een regiogemeente geen tonnen of tienduizenden euro’s zou moeten investeren in voetbalstadionaandelen en –leningen. Wel omdat een gemeente die tientallen miljoenen euro’s over heeft voor een voetbalstadion terwijl ze tegelijkertijd een voorziening als de bibliotheek tot op het bot uitkleedt, eerst maar eens bij zichzelf te rade dient te gaan. Wel omdat het historische kazerneterrein met al z’n rijksmonumenten dreigt te worden verkamezöld.
‘Ja, maar zonder die gemeentelijke bijdrage verwordt VVV tot een marginale eerstedivisieclub.’ Zelfs als dat zo zou zijn (wat ik betwijfel), dan nog is het maar de vraag hoe erg dat is. Dit seizoen heeft uitgewezen dat de ere-divisie ook niet altijd een pretje is. De charme van VVV is altijd geweest dat het te klein is voor het tafellaken en te groot voor het servet. Laat dat vooral zo blijven, maar je maakt mij niet wijs dat daar 36 miljoen euro aan overheidsinvesteringen voor nodig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten