maandag 13 februari 2012

Actualisatie – Moelbaerenbosser schuilhutten

Je hoort er nooit iemand over, maar waar het ook heel slecht mee gaat zijn de Moelbaerenbosser schuilhutten. Door het grote publiek onopgemerkt heeft zich een ware slachting voltrokken onder deze toevluchtsoorden voor jong en oud. Eens de trots van het bos, nu de paria van de periferie.
Gravend in mijn geheugen kom ik tot de conclusie dat er alleen al in het gebied rondom de visvijver en de dierenweide ooit minstens vijf schuilhutten moeten hebben gestaan. Daarvan is er anno 2012 welgeteld één over:
Met pijn en moeite kon ik in augustus 2008 nog een top 5 van Moelbaerenbosser schuilhutten samenstellen. Dat zou me nu zelfs met opzichtig foetelen niet meer lukken.
Al kort na publicatie van de top 5 kwam er een einde aan het bestaan van nota bene de nummer 1. (Alsof alleen al het nummer 1 zijn in een top 5 van Horst-sweet-Horst niet voldoende reden zou zijn iets voor eeuwig te behouden.)
‘Je waant je in een Zwitserse Alpenwei’, schreef ik er destijds over en daar neem ik geen woord van terug.

Tot m’n ontzetting ontdekte ik onlangs dat ook de Moeder aller Moelbaerenbosser schuilhutten, de hut bij het Eendenkuulke (nummer 3 in de top 5),
van de aardbodem is verdwenen.
Waren (zijn) die schuilhutten dan zo mooi? Nee, integendeel. Toch hoorden (horen) de schuilhutten bij de Moelbaerenbos zoals ik ’m al vanaf m’n jeugd ken: overzichtelijk, aangeharkt, een beetje opgedirkt en vooral kneuterig. Een bos op het breukvlak van natuur en cultuur. Een bos dat worstelt met de keuze tussen rust en recreatie. Een bos dat het net niet helemaal heeft. Wel willen, maar niet kunnen. In dat plaatje pasten (passen) die schuilhutten dus perfect.
Het zou me niet verbazen als vandalisme ten grondslag ligt aan de verdwijning van de schuilhutten. Die (doorhalen wat niet van toepassing is) jeugd / Polen / bejaarden / PSV’ers / brildragers / middenstanders / theelepelvrouwtjes / CDA’ers van tegenwoordig ook. Beroven me zo maar van een van de zekerheden van m’n leven.
Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan? Waar komt die rotzooi toch vandaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten