maandag 5 mei 2014

Klein mysterie 558 – Bibliotheek (12)

‘De gemeente streeft ernaar de kernfuncties voor de bibliotheek van de toekomst in deherontwikkeling van ’t Gasthoês op te nemen.’
Afspraak 14 in het ‘sociaal domein’ uit het Coalitieakkoord 2014-2018 Horst aan de Maas
‘Het ideaalplaatje’, noemde PvdA-fractievoorzitter Birgit op de Laak het vorige week in Dagblad De Limburger, de voorgenomen verhuizing van de restanten van de Horster bibliotheek naar ’t Gasthoês. ‘Het ideaalplaatje.’ Politiek is niet voor bange mensen en zo bezien is de beoogd wethouder uitstekend op haar plaats. Want het getuigt natuurlijk van lef, om na 25 jaar van onnavolgbaar bibliotheekbeleid nog te durven reppen van een ideaalplaatje.
Twee jaar geleden heb ik die bibliotheekchicanes al eens bondig samengevat, dus ik hoef ze niet opnieuw te memoreren (lees het stukje desgewenst hier na). Wat ik hier wel opnieuw wil memoreren is de oproep waarmee ik het stukje destijds afsloot: ‘Een met een parlementaire enquête vergelijkbaar instrument loslaten op het Horster bibliotheekhuisvestingsbeleid van de afgelopen twintig jaar.’ De noodzaak van zo’n onderzoek lijkt me de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Laat ’m maar verantwoording komen afleggen, toenmalig burgemeester Léon Frissen, die in 2002 verklaarde dat snelheid de enige afweging was om de bibliotheek in De Librije te huisvesten. Laat haar maar verantwoording komen afleggen, toenmalig wethouder Marcella Dings-Polderman, die in 2006 alle zorgen over de enorme kosten die de nieuwe huisvesting van de bibliotheek met zich meebracht, vrolijk wegwuifde. Laat ’m maar verantwoording komen afleggen, toenmalig VVD-gemeenteraadslid en huidig Essentie-gemeenteraadslid Eric Beurskens die al ruim tien jaar pleit voor huisvesting van de bibliotheek in ’t Gasthoês, maar toen het er in 2005 op aankwam uit politieke overwegingen doodleuk voor De Librije als nieuwe bibliotheeklocatie stemde.
Mocht het zover komen (wat niet bepaald in de lijn der verwachting ligt), zou zo’n onderzoek dan iets opleveren? Te vrezen valt dat de hoofdrolspelers vakkundig hun eigen straatje zouden schoonvegen. Maar als politiek werkelijk niet voor bange mensen is, dan lopen de dames en heren toch ook jaren na dato niet weg voor een kritische evaluatie van hun eigen handelen? En zijn ze – ook zonder zo’n onderzoek trouwens – toch ook bereid om schuld te bekennen? Kom op zeg, geef nou toch gewoon ruiterlijk en in het openbaar toe dat verkeerde keuzes zijn gemaakt. Alleen al zo’n erkenning zou mijn wat de bibliotheek betreft danig geschonden vertrouwen in de politiek behoorlijk kunnen opkrikken (mijn vergevingsgezindheid is groot). Is dat nu werkelijk teveel gevraagd? 

1 opmerking:

  1. Mart v.d. Munckhof6 mei 2014 om 01:16

    Helemaal mee eens Horst-sweet-Horst! Als het Patronaat er nog zou staan zouden ze de bieb daar weer naartoe verbannen. Dan zou je weer je briefje vol boektitels aan een loketje mogen afgeven zodat een vrijwilliger het gewenschte boek uit den kast zou kunnen pakken. Als die boeken er tenminste nog zouden zijn en niet wegbezuinigd zouden zijn. Oh nee, ik vergis me! Dat hoeft niet met een briefje, dat gaat allemaal via internet, volgens Eric Beurskens! Het is niet te geloven en niet meer te volgen, het bibliotheekbeleid van onze politici. Of beter gezegd, het ontbreken van een wel doordacht beleid op dit gebied. Zoals Queen al zong: Any way the wind blows.....

    BeantwoordenVerwijderen