zaterdag 8 januari 2022

Intermezzo – Wandelgang (18) | Marlies Scheres

Op naar Hegga, voor de derde keer in vijf dagen! Er waren tijden dat ik minder in Hegelsom kwam. Ditmaal heb ik er afgesproken met Marlies Scheres, die jarenlang in Sevenum woonde, maar opgroeide in Hegelsom en er veertien jaar geleden weer terugkeerde. Marlies (60) was lange tijd docent in het middelbaar onderwijs en is nu adjunct directeur van Yuverta (tot vorig jaar Citaverde College geheten). En dan is Marlies ook nog eens dochter van een instructeur op de Praktijkschool (ook bekend als ‘Kiepeschoël’ of ‘Henneschoël’). Niet vreemd dus dat ze een wandeling voor ogen heeft met als thema onderwijs. Marlies en ik kennen elkaar.


Van haar fantastische huis lopen we over de Pastoor Debijestraat naar de lagere school, háár lagere school. De lagere school ook van legendarisch onderwijsvernieuwer Jan Wijnen (‘meister Wiene’). Opmerkelijk genoeg zat Marlies nooit bij hem in de klas. Wel drie jaar lang bij meester Peters, aan wie ze dierbare herinneringen heeft.


We lopen naar een in de voorgevel van de school ingemetselde gedenksteen. Ik zie ‘m voor het eerst, Marlies heeft er ook nooit echt acht op geslagen. Het opschrift is in het Latijn. We hebben allebei zes jaar lang les gehad in deze dode taal, maar er is te weinig van blijven hangen om de tekst adequaat te kunnen vertalen. Thuis lees ik in Meester laat me door!, een publicatie van Gert Verheijen over de eerste vijftig jaar van de lagere school in Hegelsom de correcte vertaling: ‘Aan het Goddelijk Hart van Jesus / voor onze kleine kinderen / de beminden van Christus.’ De hoofdletters vormen samen in Romeinse cijfers het stichtingsjaar van de school, 1930.


We wandelen verder richting Yuverta. Na de lagere school ging Marlies, net als ik, naar het Boschveldcollege in Venray. Ze vraagt wie de gymnastiekleraar was aan wie Lotte Spreeuwenberg en ik zo’n hekel hadden (klik hier). Marlies, gek op sport, blijkt eveneens les van deze man te hebben gehad. Zij beoordeelt hem juist wat positiever. Net als andere gymnastiekdocenten die bij mij minder in de smaak vielen. Verder stemmen onze voor- en nakeuren voor docenten uit die tijd vrijwel overeen.


We passeren Yuverta. Het gesprek gaat over het onderwijs in de loop der jaren. Veel is veranderd, in het onderwijs zelf maar ook bij docenten, leerlingen en ouders. We zijn voorzichtig positief: perfect is het niet, maar ten opzichte van vroeger is er veel verbeterd. 


We glibberen door het Ham, lopen onderlangs het Sint-Annakapelletje en stevenen vervolgens af op de Wervelstraat in Horst. Daar beleefde Marlies, meteen na haar afstuderen aan de lerarenopleiding, zeven prachtige jaren als docent aan de MAVO. Er kon en mocht veel. Ze herinnert zich een optreden van de pas opgerichte Heideroosjes – de bandleden waren allemaal leerling – in de kantine van de school. De herdertjes lagen bij nachte op z’n punks.


We staan op het binnenplein van appartementencomplex Hof van Horst. De voormalige MAVO is hierin geïncorporeerd. Een oudere man loopt op ons toe en vraagt wat we aan het doen zijn. Als we duidelijk hebben gemaakt niets verkeerds in de zin te hebben, onthult hij dat hij een appartement heeft in de voormalige toiletten van de MAVO.


In de parkeerkelder van het complex laat ik Marlies het coördinatenkunstwerk zien dat slechts bij weinigen bekend is, ook bij Marlies niet (klik hier voor meer informatie). Vervolgens lopen we weer terug richting Hegga, terwijl Marlies anekdotes over haar MAVO-tijd uit de mouw blijft schudden.


Dit was aflevering 18 van
Wandelgang, een serie wandelingen in de kerstvakantie met Horst-sweet-Horst. Klik hier voor een toelichting op deze reeks. Wil je ook een keer meewandelen met Horst-sweet-Horst? Dan ben je te laat: helemaal volgeboekt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten