dinsdag 7 juli 2009

Klein mysterie 81 – Vlagvertoon (1)

Volkstuintjes tref je opvallend vaak langs het spoor aan. Langere reizen maak ik vaak per trein. Gevoegd bij elkaar maakt dat, dat ik in de loop der jaren heel wat, vooral Nederlandse en Duitse, volkstuintjes aan me voorbij heb zien flitsen. Wezenlijke verschillen tussen Nederlandse en Duitse volkstuintjes (Schrebergärten) heb ik daarbij niet kunnen constateren. Aan beide kanten van de grens: groente, fruit, bloemen en andere planten, bijna altijd goed onderhouden. Ook vaak optrekjes, in Duitsland misschien iets luxueuzer dan in Nederland, Maar een essentieel onderscheid? Nee.
Toch is er een vraag die me al jaren kwelt: waarom zie je bij volkstuincomplexen in Nederland bijna nooit een vlag en in Duitsland bijna altijd? Niet één, maar vaak meerdere op een complex. Doorgaans het schwarz-rot-gold, maar ook streekvlaggen, dorpsvlaggen, piratenvlaggen en fantasievlaggen kom je tegen. Let er maar eens op.
Dat dit een manifestatie van territoriumafbakening is, lijkt me zonneklaar. Maar waarom dat verschil tussen wij en zij? Het vage begrip volksaard zegt me nooit zoveel, maar zou het ‘m dan toch daarin zitten? Volgens die redenering zouden de Duitsers de veroveringsdrang die hen blijkbaar in de genen zit, tegenwoordig op deze manier moeten uiten. Ik weet het niet, in elk geval lijkt het me een van de meest onschuldige vormen van veroveringsdrang.
Of, om bij die vermeende volksaard te blijven: zou de Nederlander de volkstuin vooral vanwege de opbrengst (groente, fruit) hebben en zich daarom niet druk maken over zoiets triviaals als een vlag?
Of gaat het hier gewoon om kopieergedrag? Is er ooit één Duitser begonnen met het planten van een vlag bij zijn volkstuintje en zijn daarna hele scharen hem gevolgd? Mocht ik een volkstuin hebben, dan hing ik er een Horster gemeentevlag (de oude, welteverstaan) in op en ging daarna maar eens kijken of ik de rest van volkstuinend Nederland mee zou krijgen. Maar ik heb geen volkstuin. Dus moet ik langs andere weg een verklaring zien te vinden. Kunt u mij helpen?
P.S. Dit stukje schreef ik vanmiddag in de trein tussen München en Düsseldorf. Thuisgekomen zie ik ineens in De Echo van Horst van afgelopen week een kop dat Horster volkstuinders (géén vlaggen) boos zijn op de gemeente. Maar eens gauw lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten