maandag 12 april 2010

Klein mysterie 148 – Circus Haegens

Fragment uit een e-mail die ik drie weken geleden ontving van Peter Janssen: ‘Zo kwam ik vanmorgen nog een mysterie op het spoor, terwijl ik de post bezorgde aan het Bondserf in Meterik. Toen ik bij nummer 20 voor de deur stond, viel mijn oog op een groot wit zeil, dat aan een muur bij het kerkhof hing. Er stond een tekst op, maar ik kon het net niet lezen.Toen ik dichterbij ging kijken, zag ik dat er “Circus Haegens” op staat.Niet echt gepast in deze sombere omgeving, maar schijnbaar hebben de inwoners van Meterik er geen problemen mee. Blijft natuurlijk de vraag: waarom? Is het om de Meterikse acrobaat die een salto mortale maakte te herdenken? Ligt hier de Meterikse clown begraven, die over zijn veel te grote schoenen struikelde en daarbij zijn nek brak? Of bevindt zich hier de laatste rustplaats van de moedige Meterikse leeuwentemmer, die op die fatale ochtend vergat zijn katachtige leerling te voeren? Ik heb geen idee, maar misschien kun jij het mysterie wel oplossen.’Hier past mij slechts een eerbiedig stilzwijgen. De mogelijke verklaringen die Peter voor dit curiosum aandraagt, ga ik niet in originaliteit proberen te overtreffen, dat zou er alleen maar afbreuk aan doen. Het mysterie oplossen kan ik evenmin. De vraag is zelfs of ik het wel zou willen: onopgeloste mysteries zijn mij liever dan opgeloste. Toch kan ik het niet nalaten twee hints te geven. Wie het mysterie per se opgelost wil hebben, komt met enig deduceren en combineren aan de hand van de volgende twee feiten misschien een heel eind in de juiste richting:
1. het telefoonboek leert me dat op het adres Schadijkerweg 15, een perceel dat aan het kerkhof grenst, een familie Haegens woont;
2. het onvolprezen worldwideweb leert me dat een zekere Jan Haegens leraar circuskunsten is aan de kunstacademie van Geraardsbergen en bovendien zelf als circusartiest optreedt (klik hier en hier voor filmpjes over zijn werkelijk fenomenale tango met een ladder).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten