maandag 21 december 2009

Klein mysterie 123 – Gemeentelogo (2)

Kunt u net als ik bijna niet wachten tot het 1 januari is? Zodat we eindelijk verlost zijn van dat een ambitieuze gemeente onwaardige logo? Ook ten gemeentehuize lijkt men opgelucht dat het oude logo na acht jaar de schroothoop op kan. Meteen op 1 januari al wordt namelijk de nieuwe huisstijl gepresenteerd. En een dag later gaan de gemeenteraadsleden de straat op om naast oliebollen ook fleecemutsen met het logo van de gemeente uit te delen.
Gemeentelijk communicatiemedewerker Dion Wijnands onthulde afgelopen week in Hallo dat ontwerpbureau B2B uit Maastricht verantwoordelijk is voor de nieuwe huisstijl. ‘Wij zijn hartstikke trots op onze nieuwe huisstijl, dat mag je gerust weten’, aldus Dion Wijnands. Een vluchtige blik op de website van B2B doet inderdaad vermoeden dat wij Horstenaren althans om reden van het logo voortaan niet meer met het schaamrood op onze kaken hoeven te lopen. Toch is er iets dat me al op voorhand bevreemdt aan het logo en de huisstijl. Want hoewel niet strikt noodzakelijk, lijkt het me op z’n minst wenselijk om vóór je aan het ontwerpen slaat, te weten wat de naam van de nieuwe gemeente wordt. Je mag verwachten dat ‘Molenbeekdriehoek’ tot een heel andere huisstijl leidt dan ‘Poort van Limburg’ of ‘Horst-Sevenum’. En bij ‘Land van Rowwen Hèze’ rolt er vermoedelijk iets anders uit de bus dan bij ‘Heerlijkheid Horst’ of ‘Driessenoord’, om enkele van de 39 eerdere gesuggereerde gemeentenamen aan de vergetelheid te ontrukken.
‘Maar het staat toch al vast dat de nieuwe gemeente Horst aan de Maas gaat heten?’, hoor ik u roepen. Iedereen gaat daar inderdaad voetstoots vanuit, ja. Maar mag ik u misschien even in herinnering roepen dat de fractievoorzitters van de gemeenteraden van Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum en Sevenum in november 2008 ‘met meerderheid van stemmen’ hebben besloten Horst aan de Maas slechts tot 1 januari 2010 als werknaam van de nieuwe fusiegemeente te hanteren? De Sevenumse fractieleiders waren namelijk van mening dat een nieuwe gemeente ook een nieuwe naam moet krijgen.
‘Horst aan de Maas’ mag dan misschien ingeburgerd zijn, met een behoorlijk contingent Sevenummers in de nieuwe gemeenteraad zou ik niet al te veel geld durven zetten op een voorspelling dat het agendapunt ‘Naamgeving fusiegemeente’ een hamerstuk wordt (sowieso lijken de begrippen ‘hamerstuk’ en ‘Sevenummers’ me moeilijk met elkaar te verenigen). Overigens ben ik van mening dat de naam van de nieuwe gemeente ‘Horst’ moet worden.

1 opmerking:

  1. Het klopt dat de naam van de nieuwe gemeente nog niet is vastgesteld. De lijsttrekkers waren echter tijdens het verkiezingsdebat unaniem voor behoud van de naam Horst aan de Maas voor de nieuwe gemeente.

    http://www.inhorst.nl/nieuws/algemeen/horst/3792/quotnieuwe-gemeente-gaat-horst-aan-de-maas-hetenquot.html

    BeantwoordenVerwijderen