maandag 9 april 2012

Intermezzo – Ooievaar

Zoals je de mensheid in kunt delen in links en rechts, zo kun je dat ook met de dierenwereld doen.
Honden: volgzaam, gezagsgetrouw, dus rechts.
Katten: eigenwijs, wars van elk gezag, dus links.
Mieren: nijver, coöperatief, dus links.
Vlaamse gaaien: veel geschreeuw, weinig wol, dus rechts.
Slangen: lui, gewiekst, dus rechts.
Koeien: vaak met geen stok in beweging te krijgen, dus rechts.
Varkens: sociaal, nieuwsgierig, dus links.
Apen: intelligent, dus links.
En ooievaars dan? Tot een week geleden zou ik geen raad hebben geweten met die vraag. Nu zeg ik zonder enige aarzeling: links. En dan niet van dat verwaterde PvdA-links, maar ultralinks. Anarchistisch links. Hoe ik dat ineens zo zeker weet? Voor een antwoord op die vraag moeten we terug naar 2001. In de zomer van dat jaar plaatste Stichting Horster Landschap drie nestkommen voor ooievaars: twee in America, één in Horst.
Bedoeling was dat ooievaars met ingang van 2002 hier voortaan niet alleen zouden overvliegen, maar ook zouden broeden. Want, zo kopte Dagblad De Limburger:
Citaat uit het bijbehorende artikel: ‘De ooievaars in Horst aan de Maas hoeven het niet te doen met een afgedankt karrenwiel. Ze krijgen Indonesisch hardhout onder hun achterste.’
Waren ooievaars nu rechtse dieren geweest, dan zouden ze vanaf 2002 in de van hogerhand gespreide Horster (en later ook Sevenumse) bedjes hun kroost hebben grootgebracht. Bij mijn weten (ik ben niet onfeilbaar, dus roep maar als ik abuis ben) heeft zich echter sinds 2002 nooit ook maar één ooievaar in de nabijheid van die nestkommen vertoond. Indonesisch hardhout of niet.
Dat ooievaars Horst aan de Maas bleven mijden kon je tot twee weken terug misschien nog toeschrijven aan een ongeschikte biotoop. Hoe graag ze die nestkommen wellicht ook wilden betrekken, de omstandigheden dwongen hen uit te wijken naar elders, zou dan de redenering luiden. Inmiddels weten we beter. Een paartje ooievaars heeft de Horster biotoop geschikt bevonden, maar de aanwezige nestkommen links laten liggen en geopteerd voor het zelf bouwen van een nest in een boom.
Vind ik nou mooi. Afwijken van de gebaande paden. Gewoon je eigen gang gaan. Je niet door anderen de wet laten voorschrijven. Wars van autoriteiten zijn. Ooievaars zijn anarchisten. Ooievaars zijn links. Ooievaars zijn vogels naar mijn hart.

Overigens had de paashaas dit jaar nog een aardige verrassing voor mij in petto: een ciconia caerulea:
Ook al zo links als de pest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten