zondag 31 mei 2009

Intermezzo – 15 fijne Ria-momenten (en drie minder fijne)

Nog vier nachtjes slapen, dan is het eindelijk zover: de Europese verkiezingen. Bent u ook zo benieuwd of Ria het gaat redden? Ze mag dan wel hulpbisschoppelijke hulp hebben ingeroepen, ik vrees dat het toch een dubbeltje op z’n kant wordt. Elke stem telt. Daarom is een beetje extra promotie voor Ria nooit weg. Wat dacht u – met enkele zonnige voorjaarsdagen in het verschiet – van een flinke fietstocht langs locaties waar Ria het Horster land verfraait? Gouden idee, toch? Ik heb het u gemakkelijk gemaakt en al een route van dertig kilometer uitgestippeld. Ze is bedoeld om te fietsen, maar kan desgewenst ook lopend of autorijdend worden afgelegd. De route kan tien kilometer worden ingekort door America rechts te laten liggen (stippellijn op plattegrond); u mist dan wel drie fijne Ria-momenten.

Ik zou zeggen: print de plattegrond (klik op de plattegrond voor vergroting),bestijg uw stalen ros en vort met de geit. Onderweg treft u Ria onder meer op de volgende plaatsen aan (de nummers verwijzen naar de plattegrond):

1. Wilhelminaplein, café ‘t Centrum Logisch beginpunt van deze route. Ria op haar ria-st. Down to earth. Tussen de mensen, daar voelt ze zich thuis. Als de drukke agenda het toelaat, mag ze graag een terrasje pikken. Dat mensen haar dan aanspreken, ervaart ze beslist niet als een last: volksvertegenwoordiger ben je 24 uur per dag.

2. Jacob Merlostraat, bij ingang Weisterbeekschool Goed onderwijs is een investering in de toekomst. Dat De Weisterbeek vorig jaar van een katholieke in een openbare basisschool veranderde, deed Ria pijn. Maar als die stap de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt, moet het maar. Tekenend voor Ria’s ruimhartigheid.

3. Rotonde Meterikseweg – Venrayseweg Hier stond Ria een week geleden dus nog. Maar wat zou u doen als u allerlei denigrerende en seksistische opmerkingen naar uw hoofd kreeg geslingerd? Midden in de nacht? Terwijl u alleen bent? Als vrouw? Precies, u zou het hazenpad kiezen. Dat deed Ria vorige week zaterdag dus ook. Laf? Nee, wijs en bezonnen.

4. Splitsing Tienrayseweg – VenraysewegRia belegen? Hoe komt u erbij? Kijk deze gewaagde piercing in het grensgebied tussen wang en lip nu eens. Absoluut hip!

5. Gebroeders van Doornelaan, voor Norbertuskerk ‘Mijn werk vind ik fantastisch. Volksvertegenwoordiger kun je alleen zijn als je van mensen houdt en positief in het leven staat. Ook moet je het leuk vinden hard te werken. Gelukkig ben ik geboren met veel energie.’ (Ria in Nummer 1 van mei 2009)

6. Rotonde Noordsingel – Meterikseweg – Westsingel Ria’s droom: Europa als speeltuin, waarin iedereen vrij kan rondlopen op zoek naar zijn of haar eigen geluk. Alles op alles wil ze blijven zetten om dit paradijselijke streven te verwezenlijken.

7. Sint-Jansstraat
Raambiljetten zijn bij Europese verkiezingen traditioneel dun gezaaid. Maar aan de Sint-Jansstraat treffen we er op een onderlinge afstand van nog geen honderd meter twee aan. Raambiljetten van wie? Van Ria uiteraard. Als zelfs een prominent CDA-Tweede-Kamerlid Ria op deze manier steunt, zal het uiteindelijk toch wel goed komen? (Om redenen van privacy bij dit item geen foto’s.)

8. Sint-Jansstraat, plein bij kerkDat kekke rode mantelpakje, die hoge hakken, die vrouwelijke charme, dat warme, die gulle lach: nergens komen ze beter tot hun recht dan hier op het pleintje bij de Meterikse kerk.

9. Crommentuijnstraat, tweehonderd meter voorbij de splitsing met de EickhorsterwegWist u eigenlijk al dat Ria het langst zittende Nederlandse Europarlementslid is? Ja? Maar wist u ook dat Ria gespecialiseerd is in complexe besluiten ? Wat willen we nog meer?

10. Kruising Meteriksebaan – Lorbaan – Peelheideweg – Gerard SmuldersstraatNelson Mandela mag dan haar grote held zijn, ook voor de nieuwe Amerikaanse president heeft Ria grote bewondering. En voor Rowwen Hèze uiteraard eveneens.

11. Midden-Peelweg, honderd meter voorbij de splitsing met de DorperpeelwegIn één fractie met de bevallige Italiaanse schonen van Berlusconi’s PDL? Ria’s keuze is het niet, maar politiek is een kwestie van geven en nemen, zo heeft ze geleerd in al die Brusselse jaren.

12. Kruising Handelstraat – Stationsstraat – Pastoor DebijestraatZeker in deze drukke tijden heeft Ria haar nachtrust hard nodig. Die grote haan op de achtergrond begon ’s ochtends om vijf uur al te kraaien. Ria kon daarna de slaap niet meer vatten – met fnuikende gevolgen voor haar energie. Daarom besloot ze afgelopen week maar te verkassen. Met pijn in het hart, dat wel.

13. Einde SintelwegDynamisch. Ook al zo’n woord dat helemaal op Ria van toepassing is. Ze matcht perfect met de snelwegdynamiek. Dat het ongerepte landschap aan de overzijde van de A73 over een tijdje plaats moet maken voor een megastal? Kijk, dat is nu weer typisch zo’n geval van geven en nemen. Niet alleen het zoet, ook het zuur, zoals JPB het altijd zo treffend weet uit te drukken.

14. Witveldweg, nabij InterchaletFrans Körver – nog zo’n Limburgs icoon – figureerde ooit in een reclamespotje voor Interchalet. Zo ver kan en wil Ria niet gaan, maar ze heeft wel diep respect voor de gebroeders Clabbers, de grondleggers van deze giga Horster bouwmarkt.

15. Rotonde Meldersloseweg – WitveldwegAls Europarlementariër kijkt Ria niet meer op van machogedrag. Dat ze er nu ook in Horst mee wordt geconfronteerd (zie ook het bericht van 25 mei), stelt haar teleur. Meer ook niet, want ze wéét dat dit gedrag voortvloeit uit frustratie. Deskundige hulp is wat deze mensen nodig hebben. Toleranter dan Ria worden ze niet geboren. [Vanavond bij een laatste inspectie van de route bleek het bord vervangen. Zal Ria vanmiddag wel na het aspergesschillen in Grubbenvorst hebben gedaan. Werkelijk geen moeite is haar teveel.]

16. Rotonde Stationsstraat – Westsingel‘Koken doe ik heel graag, maar daar kom ik nu even niet aan toe. Mijn allergrootste hobby is lezen. Liefst ergens waar het lekker warm is, liggend onder een grote boom. Heerlijk. Sport? Af en toe golf ik wel eens. Met fietsen en fitness houd ik mijn conditie op peil, maar dat is er de laatste maanden allemaal bij ingeschoten. Na de campagne komt dat wel weer.’ (Ria in Nummer 1 van mei 2009)

17. Splitsing Herstraat – Sint-Josephstraat, bij Sint-JosephkapelRia als hoedster van het katholieke erfgoed. Haar roomse roots zal ze nooit verloochenen. Toetreding van het islamitische Turkije tot de Europese Unie? Ria heeft er geen problemen mee, zolang de vrijheid van godsdienst maar gegarandeerd blijft.

18. Kruising Van de Meerendonkstraat – Gasthuisstraat – KranestraatHet laatste woord is natuurlijk aan Ria zelf: ‘Europa is een waardengemeenschap die solidariteit moet uitstralen: solidariteit met de burgers hier en elders. Europa beheerst ons leven van alledag vaak zonder dat we er erg in hebben. Als uw volksvertegenwoordiger zet ik mij altijd in, open en toegankelijk, vanuit uw en mijn verbondenheid met Europa.’

Op wie gaat u donderdag eigenlijk stemmen?

6 opmerkingen:

 1. Geweldig initiatief die fietsroute! Klasse! Complimenten!Het zou echt jammer zijn als Ria na 4 juni uit het Horster straatbeeld zou verdwijnen. Zit er een Ria Memorial Route in?

  Hans van Wageningen
  Maastricht

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldige vondst. Nu nog een "Ger Driessen" route

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb m'n eigen life-size Ria Oomen al weten te bemachtigen. Ben er snel bij want op is op.
  http://www.watzijnditvoorgrappen.nl/?p=632

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig is Ria zelf ook zeer te spreken over de fietsroute, waarnaar ze zelfs een link op haar website heeft geplaatst (na daarvoor - typisch Ria - eerst netjes toestemming te hebben gevraagd).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi initiatief Wim !!
  Helaas is Ria op de meeste plaatsen al weer verdwenen
  Er zijn in de hele route zelfs nog een 4 tal extra Ria Momenten geweest
  (exclusief raam poosters)
  Ik ben benieuwd of oplettende lezers deze kunnen beschrijven

  BeantwoordenVerwijderen