maandag 15 juni 2009

Intermezzo – Vuilnisman, kan deze zak ook mee? (1)

Henk Spaan had omstreeks 1980 een column in het radioprogramma Tussen Start en Finish. Hij sloot die steevast af met de vraag ‘Vuilnisman, kan deze zak ook mee?’ (uitgesproken met een sterke nadruk op het woord zak). Daar moest ik aan denken toen ik vanochtend in Dagblad De Limburger deze uitspraak van burgemeester Joep Hahn van Meerlo-Wanssum las: ‘Als Wolfs zo graag asielzoekers wil opvangen, dan moet ze dat maar bij de provincie doen.’ Persoonlijk vind ik deze uitlating schokkender dan het feit dat de PVV in Tienray 38 procent van de stemmen haalde bij de Europese verkiezingen. Wat denkt die man wel niet? De meest vreemde manoeuvres uithalen en het dan gek vinden als de gedeputeerde daar onderzoek naar wil doen. Hoe durf je? Voor de aardigheid heb ik eens even wat uitspraken van de afgelopen maanden van meneer Hahn achter elkaar gezet:

‘Het college heeft geen bezwaren tegen deze voorziening, mede omdat de vestiging ervan in het hotel past binnen het huidige bestemmingsplan.’ (brief van 2 april, geciteerd in Dagblad De Limburger van 13 juni)

‘De gemeente is eigenlijk geen partij in dezen. We hebben ons de laatste weken vooral beziggehouden met het opzetten van een duidelijk communicatieplan.’ (Peel en Maas, 14 mei)

‘De gemeente kan niet meer doen dan de bevoegdheid die ze heeft. Ik heb me inderdaad sterk gemaakt voor een goede bestemming van het klooster toen de zusters vertrokken en een Polenhotel is het niet geworden, maar dit kan en mag. Daar kan ik niets aan veranderen. Tijdelijke opvang past in het bestemmingsplan van het hotel.’ (Peel en Maas, 20 mei)‘Volgens het COA zou de opvang van asielzoekers in het hotel zonder meer mogen. Daar hadden we wel onze twijfels over. Maar ja, als het grote COA dat zegt.’ (Dagblad De Limburger, 28 mei)

‘We zullen niet toestaan dat asielzoekers in Tienray geplaatst worden. Laat het COA iets zoeken in de buurt van Schiphol, daar waar de asielzoekers binnenkomen. Maar niet in Tienray.’ (Dagblad De Limburger, 28 mei)

‘Ik heb steeds verteld dat de opvang van asielzoekers in het hotel moet passen binnen zowel het bestemmingsplan als de gebruiksvergunning. Maar als het in overeenstemming is met de regels, kan een gemeente de opvang van vluchtelingen niet tegenhouden. Dat heb ik gezegd.’ (Peel en Maas, 28 mei)

‘Het lijkt logisch dat asielzoekers mogen verblijven in een hotel, maar zoiets moet je vaststellen in het bestemmingsplan. Het hotel is een eet- en drinkgelegenheid en biedt ruimte aan logies. Asielzoekers vallen niet binnen die categorie.’ (NRC Handelsblad 9 juni)‘Opvang van asielzoekers past niet binnen het bestemmingsplan. De omwonenden en dorpsraad hebben ons via hun advocaat gevraagd handhavend op te treden. Dit is het enige middel dat we hebben. Ik kan niet voor de deur gaan liggen en zeggen: over mijn lijk. Door de dwangsom willen we zelf het initiatief houden.’ (Dagblad De Limburger, 12 juni)

‘De brief die ik 2 april aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers heb gestuurd was een beetje dom. Die brief had beter niet geschreven kunnen worden.’ (Dagblad De Limburger, 13 juni)

‘Toen we zelf het bestemmingsplan bestudeerden, werden we echt wakker. De opvang zou wel eens niet in het bestemmingsplan kunnen passen. Ook een beetje dom natuurlijk.’ (Dagblad De Limburger, 13 juni)

‘Het COA gaat over de opvang van asielzoekers. Wij als gemeente zijn verantwoordelijk voor de bestemmingsplannen.’ (Dagblad De Limburger, 15 juni)Vuilnisman, kan deze zak ook mee?

4 opmerkingen:

 1. CDA ? Was dat niet die partij die op Gggristelijke leest geschroeid was? Gggristelijk ... u weet wel ... van "heb u naaste lief" enzo...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan iedereen burgemeester worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even buiten beschouwing latende of je tegen asielzoekers bent of niet, er gebeuren bij B en W vreemde dingen, zou graag willen weten wat er achter zit?!. Maar het dorp reageert ook vreemd, het zijn er te veel zeggen ze, als het er 100 waren geweest waren ze niet minder boos geweest denk ik. Ook hebben ze geen stamkroeg meer?! Het was een grand cafe voor hotelgasten waar helemaal niet veel Tienderse kwamen, er zat alleen de dartvereniging en soms een vergadering van de vis club. Oude en jong zit altijd in de soos, dus......gewoon tegen asielzoekers?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe zit het eigelijk met het mysterie van de zak, is het al opgelost, het onderzoek van gedeputeerde Odile Wolfs afgerond. Ben nog steeds nieuwsgierig naar het verhaal eigelijk...

  Maar goed, er is een nieuw mysterie, asielzoekers in fluoriserende hesjes :)

  BeantwoordenVerwijderen