maandag 8 februari 2010

Klein mysterie 134 – Ruitvernieling

Triest bericht gisteren helemaal aan het einde van Focus, het wekelijkse actualiteitenprogramma (of is dat een contradictio in terminis?) van Streekomroep Reindonk. Op eerste kerstdag hebben vier jongens een ruit van de Hema aan de Steenstraat in Horst vernield. Op met een bewakingscamera gemaakte beelden zijn de daders ‘goed herkenbaar’. Desondanks is het de politie niet gelukt hun identiteit vast te stellen. In overleg met het Openbaar Ministerie is nu besloten de betreffende beelden op de televisie te vertonen als de daders zich niet vóór 21 februari hebben gemeld. Waarom is dat bericht nu zo triest? In de eerste plaats vanwege de vernieling van de ruit. Hoort niet, moet bestraft worden. Punt uit.
Wat ook triest is, is dat beelden van zo’n betrekkelijk licht vergrijp zomaar op televisie mogen worden uitgezonden. De volgende keer worden waarschijnlijk mensen die zonder licht fietsen op deze manier aan de schandpaal genageld. Maar het Openbaar Ministerie keurt het goed, dus daar zal ik m’n mond verder over houden.
Wat het meest triest is, is dat de vier daders ‘goed herkenbaar’ zijn op de beelden maar dat de politie hen nog niet heeft weten te achterhalen. Waarom dat zo triest is? Omdat de Politie Limburg-Noord juist anderhalve week geleden – 28 januari, 16.04 uur – een persbericht heeft doen uitgaan over een door haar uitgevoerde inventarisatie van regionale jeugdgroepen. Daaruit blijkt onder meer dat er in Noord-Limburg 75 jeugdgroepen bestaan: ‘26 aanvaardbare, 39 hinderlijke en 9 overlastgevende jeugdgroepen en 1 criminele jeugdgroep’. In 29 procent van de jeugdgroepen drinkt bijna iedereen alcohol. In een iets groter percentage van de groepen worden softdrugs gebruikt. 67 procent van de groepen heeft zelden of nooit conflicten met het openbaar gezag. Bijna 70 procent van de groepen veroorzaakt hinder, 65 procent geluidsoverlast. Iets meer dan een derde van de jeugdgroepen begaat regelmatig of heel vaak een verkeersovertreding. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. De politie weet dus wel beangstigend exact wat voor de overgrote meerderheid niet-criminele Noord-Limburgse jeugdgroepen uitspoken, maar ze slaagt er niet in vier duidelijk herkenbare vernielers van een ruit te traceren? Dat vind ik enigermate triest, ja. Weet u trouwens wat nog triester zou zijn? Als de daders helemaal niet zo duidelijk herkenbaar zijn op de beelden en de politie er op speculeert dat alleen de dreiging van vertoning van de beelden op de televisie voor de daders al voldoende zal zijn om zichzelf te melden vóór de uitzending.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten