maandag 15 augustus 2011

Intermezzo – Gelul (1)

‘In gelul kun je niet wonen.’ Jan Schaefer zei het al. Ik moest aan Schaefer (spijkerpak, jaren zeventig, banketbakker, PvdA, Amsterdammer, staatssecretaris van Volkshuisvesting) en z’n klassieker denken toen ik donderdag deze woorden las: ‘Al was de stroming vaak weergaloos sterk. Ik ben altijd blijven geloven. Als een vis in het water zwom ik mee met de tijd. En al leek de horizon als nooit tevoren verguld, ik ben altijd blijven doen. Nu is er een tijd aangebroken waarop onze wind in onze hard verworven zeilen staat, en heeft het vaarwater ons naar huis gebracht. Onze hoogstpersoonlijke haven. Onze eigen unieke plek.’
Nou, nou, het kan niet op. Een weergaloos sterke stroming, een als nooit tevoren vergulde horizon, hard verworven zeilen, hoogstpersoonlijke haven: wie zich van dergelijke (beeld)spraak bedient, moet wel iets te verkopen hebben. Net zo laat is het. Het citaat – waarvan helaas niet wordt vermeld van wie het afkomstig is – trof ik aan op een strooibiljet van CRA Vastgoed uit Eindhoven, bedoeld om de verkoop van zeven percelen in Hof te Berkel te bevorderen. Meer in het bijzonder het binnen die wijk te ontwikkelen ‘unieke project’ De Platanen.
Als je het allemaal zo leest wordt het daar niet minder dan een hemel op aarde. Gezocht worden ‘levensgenieters met fantasie’ want ‘in woonwijk hof te Berkel worden uw weelderige dromen werkelijkheid’. En: ‘In woonwijk hof te Berkel kunt u uw fantasie de ruimte geven. Letterlijk!’
Fantasie de ruimte geven? ‘Als eigenaar van een van de zeven percelen bepaalt u voor een groot deel zelf hoe uw woning eruit gaat zien.’ Of bloemrijker: ‘Binnenshuis, maar ook van de buitenkant bent u samen met de architect de uiteindelijke componist.’ Of toch maar zakelijker: ‘De bouwplannen bestaan uit bouwkavels inclusief ontwerp van een woning naar keuze, die naar eigen wensen nog deels is aan te passen.’ Fantasie (letterlijk!) de ruimte geven? Meelopen aan het handje van de architect, zullen ze bedoelen.
Aspirant-kopers wees gewaarschuwd: in gelul kun je niet wonen.
Overigens: voor de aardigheid heb ik gisteren eens de platanen geteld in het gebied tussen de noordzijde van de Dr. Van de Meerendonkstraat, de oostzijde van Elzenhorst en de zuidzijde van de Hoge Horst (de voormalige verpleegstersflat). Dat zijn er als ik goed heb geteld dertig. Benieuwd hoeveel er over vijf jaar nog staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten