woensdag 23 juli 2008

Klein mysterie 15 – Zwaluwstraatflats

Met de komst van de Westsingel veranderde ook mijn blik op Horst. Ineens zag ik dingen die ik daarvoor nooit had gezien of kunnen zien. Zoals de diversiteit aan erfafscheidingen aan de achterzijde van de woningen aan de Nieuwstraat. Om nu te zeggen dat die van een grote schoonheid is, gaat me te ver. Toch spreekt die afwisseling mij meer aan dan de uniformiteit iets verderop, maar dat kan ook liggen aan de lelijkheid van de schuttingen. Wat me nog meer opviel nadat ik enkele keren over de Westsingel had gereden, was dat Horst waarachtig wel lelijker gebouwen heeft dan de zes flats (of is ‘appartementenblokken’ een betere omschrijving?) aan de Zwaluwstraat. Zeker na de voltooiing van een rigoureuze renovatie – die dacht ik ongeveer samenviel met de opening van de Westsingel – werd duidelijk dat de Zwaluwstraatflats de vergelijking met andere, meer recente Horster appartementencomplexen glansrijk kunnen doorstaan.Ik citeer even de website van Wonen Horst: ‘De appartementengebouwen zijn voorzien van een nieuwe entree, de balkons zijn aangepast, de dakranden zijn aangepast en alle gevels zijn in frisse kleuren geschilderd. Het resultaat mag er zijn, er wordt weer positief gesproken over de Zwaluwstraat. De gehele omgeving, de appartementen alles ligt er weer stralend bij: de Zwaluwstraat straalt!’Trots en zelfs een beetje overdrijving is in dit geval inderdaad best geoorloofd. Maar met de uitspraak ‘Alles ligt er weer stralend bij: de Zwaluwstraat straalt!’ wordt de werkelijkheid beslist geweld aangedaan. Juister was geweest: ‘De helft ligt er weer stralend bij: de halve Zwaluwstraat straalt!’ Want van de zes appartementengebouwen die de Zwaluwstraat telt, hebben er slechts drie een facelift ondergaan. De andere drie bezitten nog hun oorspronkelijke entree, balkons, dakranden en gevelkleur.Waarom dit verschil? Was het geld op na het opknappen van de eerste drie blokken? Zijn er misschien verschillen in eigendomsverhouding? Of speelt wellicht mee dat de drie niet-gerenoveerde flats wat verder van de Westsingel verwijderd liggen en daarmee minder geschikt zijn om als visitekaartje te fungeren?

2 opmerkingen:

 1. Ja en nu zijn 6 flats aan de Zwaluwstraat helemaal opgeknapt.
  Het ziet er geweldig uit. Maar een oplettende voorbijganger zal het zijn opgevallen dat er nog een flat staat.Geen vierkant gebouw zoals de rest maar langwerpig. Waarom deze ene flat er niet even bij gepakt voor een opknap beurt ??? Was nu het geld echt op ???? Wel een nieuwe keuken en een nieuwe verwarmings ketel. Maar de buiten kant en de entree ho maar. terwijl ze toch bezig waren !!!!! Ook de groen voorziening een grote rotzooi. Waarom dat ook niet even aangepakt ??? De laatste 6 jaar is er geen verfkwast meer aan te pas gekomen. Dit is een grote ergernis voor de bewoners. Als je bezoek krijgt schaam je je voor het armoedig trappenhuis. Als je toch ergens aan begint doe het dan gelijk goed. Wel reclame en foto's van de opknapbeurt,er werd zelfs een feestje gegeven,over de eerste flat werd niet gerept.JAMMER.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja inderdaad,zoals anoniem al zei,de dwars liggende flat ligt er armoedig bij. Er wordt niet geschoffeld niet opgeruimd en door de bewoners uit de buurt gebruikt om het afval te dumpen.
  Afgelopen week was het weer raak.Een bankstel,vloerbedekking,zakken met kleding enz. Handhaving is komen kijken,om te bepalen van wie de rommel was. Het probleem is dat als er één rommel dumpt er van alle kanten troep bij komt. Ook van de Putterstraat en de Kievitstraat en de pleinen.De struiken en bomen groeien bij de flat haast naar binnen. Wordt ook niets aan gedaan. Af en toe wordt er door bewoners nog wel eens geveegd maar die laten de moed ook zakken. Al met al een Zootje.
  Anoniem.

  BeantwoordenVerwijderen