vrijdag 25 juli 2008

Klein mysterie 17 – Stortverbod (1)

Kijk het daar nu staan in al zijn lulligheid:De paal is te hoog voor het kleine bordje, dat bovendien op een wat vreemde manier aan de paal is bevestigd. Maar daar gaat het me nu even niet om: ik verwonder me vooral over de tekst:Laat ik nu altijd gedacht hebben dat het overál verboden is vuil en puin te storten. Dit bordje impliceert het tegenovergestelde: je mag overal vuil en puin storten, behalve hier op dit speelterreintje bij de Risseltkapel. Anders zou je zulke bordjes toch op veel meer plaatsen tegenkomen?
Waarom zou nu juist hier wel zo’n bordje staan? Als ik al vuil en puin zou willen storten, zou ik daar beslist een meer anonieme locatie voor uitzoeken. Toch niet op deze plaats, waar iedereen je op de vingers kan kijken? Blijkbaar zijn meer mensen die opvatting toegedaan want de afgelopen weken heb ik hier regelmatig inspecties uitgevoerd en nooit heb ik er enig vuil, laat staan puin, aangetroffen. ‘Zie je wel, dan heeft het bordje toch zijn nut’, zou men tegen kunnen werpen. En dat is me dan weer net iets te gemakkelijk. Er zijn in Horst tal van locaties aan te wijzen waar zo'n bordje niet staat, maar waar evenmin enig vuil, laat staan puin, te vinden is.
Mijn voorstel: verwijder het bewuste bordje eens voor een bepaalde periode en kijk wat er daarna gebeurt. Ontstaat er een vuilnisbelt, dan dient het bordje uiteraard als de wiedeweerga te worden teruggeplaatst en buig ik nederig het hoofd. Blijft het er echter even proper als het nu is, dan verdient het bordje een ereplaats in het Museum voor Overbodige Bordjes. Mocht dat (nog) niet bestaan – wat zonde zou zijn – dan ben ik er van overtuigd dat het ook bij Thijs Houwen in veilige handen is. (Hetgeen mij er weer aan herinnert dat de bewoners van de Julianastraat nog altijd niet zijn overgegaan tot het van de muur schroeven van het voetbalverbodsbordje, zie klein mysterie 7.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten