zondag 24 augustus 2008

Top 5 – Kunstwerken in de Horster buitenruimte

Op cultureel en artistiek gebied is Horst geen woestijn, maar ook geen brandpunt. Geen bioscoop, geen centrum voor hedendaagse kunst, wel literaire avonden, wel concerten. Eigenlijk niet meer of minder dan je van een wat uit z’n kluiten gegroeid dorp mag verwachten. Waar de gemeente Horst wel jarenlang mee voorop liep, waren haar kunstwerken in de openbare ruimte. Vooral in de jaren tachtig en negentig is er onder impuls van de commissie Kunstvoorzieningen heel wat moois tot stand gekomen. Elke kern, elke wijk kreeg z’n eigen kunstwerk, vaak van hoog niveau. Natuurlijk was niet iedereen van elk werk even gecharmeerd, maar er waren ook verrassend veel mensen met een bijna persoonlijke band met ‘hun’ kunstwerk. Kortom: precies zoals het hoort, beroerden de kunstwerken de gemoederen. En ineens, ik schat een jaar of vijf geleden, was het afgelopen: de commissie Kunstvoorzieningen werd opgeheven. Kun je je eens een keer op een andere manier profileren dan met je agribusiness, schaf je het af; onbegrijpelijk!

Bij het samenstellen van mijn top 5 van kunstwerken in de openbare Horster buitenruimte had ik enigszins last van die Quahl der Wahl. Uiteindelijk is dit het resultaat:

1. Haan, Dolf Wong Lun Hing, 1965, Stationsstraat, Hegelsom
2. 3 Vrouwen, Gène Eggen, 1993, Sint-Jansstraat, Meterik
3. zonder titel, Fons Schobbers, 1992, Recor Mulderstraat, Melderslo
4. Drie Gratiën, Teun Roosenburg, 1999, rosarium Kasteelse Bossen, Horst
5. Geborgen samen, Joep Coppens, 1995, Van der Horstplein, Horst

1 opmerking:

  1. Ziet er netjes uit hoor. Loop er regelmatig langs op en tot op de dag van vandaag kijk ik er maar al te graag naartoe.

    BeantwoordenVerwijderen