dinsdag 30 december 2008

Klein mysterie 49 – Tuinkabouterbevrijdingsfront

Citaat uit de Kabouter encyclopedie: ‘Vanuit het Franse Alençon kwam de waarschuwing dat het Tuinkabouter Bevrijdingsfront opnieuw moest hebben toegeslagen! Al voor de tweede keer bleken uit de tuinen van deze Franse stad tuinkabouters te zijn ontvreemd. Een ooggetuige verklaarde dat hij had gezien hoe een dozijn kabouters in het bos uit een geblindeerde combiwagen was losgelaten. De organisatie opereert met commando’s van zeven activisten – naar verluidt uit eerbied voor de bekende zeven dwergen van Sneeuwwitje.’ Een citaat dat u waarschijnlijk met de oren doet klapperen. Als betrekkelijk goed ingevoerde in de nanologie kijk ik er wat minder vreemd van op. Want ja, er bestaan daadwerkelijk tuinkabouterbevrijdingsfronten. In tal van Europese landen. Het Nederlandse Tuinkabouter-Bevrijdingsfront ageert bijvoorbeeld tegen ‘de gruwelijke gijzeling van weerloze tuinkabouters’, die tot slavenarbeid worden gedwongen: ‘Ze moeten verplicht vissen in vijvers, terwijl de meeste tuinkabouters een tering hekel hebben aan vissen. Andere staan verplicht met een kruiwagen in de tuin, terwijl er gewoon een tuinman aan het werk is.’ Reden voldoende voor het front om te pleiten voor (inter)nationale bescherming en bevrijding van tuinkabouters.
‘Waar wil je naartoe?’, hoor ik u denken. Laat ik er niet langer omheen draaien: ik heb het sterke vermoeden dat zich in Horst momenteel een bevrijde tuinkabouter op wereldreis bevindt. Als dat geen nieuws is!
Zaterdagavond kreeg ik een tip dat zich bij de Sint-Norbertuskerk een solitaire tuinkabouter zou bevinden. Naar verluidt zou hij de voorgaande dagen al op diverse locaties in de omgeving zijn gesignaleerd. Uiteraard ben ik meteen poolshoogte gaan nemen, en inderdaad trof ik tussen enkele lage struikjes een overduidelijk uit een tuin ontvreemde kabouter aan.Er zijn tal van verklaringen denkbaar voor het plotseling opduiken van deze tuinkabouter. Ik houd het echter op een actie van een tuinkabouterbevrijdingsfront. Weliswaar is het in die kringen usance om bevrijde tuinkabouters terug te brengen naar de bossen (‘hun natuurlijke leefomgeving’), maar ook komt het voor dat ze op wereldreis worden gestuurd. Dat laatste lijkt hier het geval te zijn. Het zou dan gaan om een elders bevrijde kabouter die om wat voor reden dan ook (op zoek naar het verdwenen Norbertuskerkttrottoir?) op zijn wereldreis in Horst is beland. Als die theorie klopt, hoeven Horster tuinkabouterbezitters dus niet al te bevreesd te zijn voor bevrijdingsacties. Zelf heb ik toch maar het zekere voor het onzekere genomen en mijn kabouters tijdelijk binnen gestald - en ze wat toepasselijk leesvoer gegeven. Nu ik het toch over tuinkabouters heb, is het misschien goed een wijdverbreid misverstand uit de wereld te helpen. Veel mensen denken dat kabouters in paddestoelen wonen. Een fabeltje! Ze gebruiken de hoed van de paddestoel alleen om er een dutje op te doen, er op te zitten of er hun behoefte op te doen (hetgeen de witte stippen van de vliegenzwam verklaart).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten