maandag 1 juni 2009

Klein mysterie 76 – Gastvrijheid

Het Venrayse weekblad Peel en Maas vroeg afgelopen week Sylvia Gielens, voorzitter van de PvdA-fractie in de Meerlo-Wanssumse gemeenteraad, om een reactie op de afgeblazen tijdelijke komst van 250 asielzoekers naar Tienray. Ik had verwacht dat mevrouw Gielens ongeveer het volgende zou zeggen:
‘Het niet doorgaan van de tijdelijke noodvoorziening voor asielzoekers in Hotel St. Joseph is in mijn ogen een gemiste kans. De gemeente Meerlo-Wanssum heeft al een samenwerkingsverband met Kalunda View in Zambia en het Poolse Wąsosz. Ook de Stichting Ontwikkelingssamenwerking Meerlo-Wanssum is heel goed bezig. Als PvdA staan wij voor tolerantie, solidariteit en gastvrijheid. Daarom zouden we de asielzoekers van harte welkom hebben geheten in Tienray. Het aantal van 250 teveel op een bevolking van duizend? Ach, hoeveel Polen lopen er hier in de buurt niet rond? Bovendien: als het er honderd waren, zou de commotie precies even groot zijn geweest. Het moet maar eens afgelopen zijn met al die vooroordelen over asielzoekers.’In werkelijkheid reageerde mevrouw Gielens als volgt op de vraag van Peel en Maas:
‘Natuurlijk ben ik opgelucht dat de tijdelijke noodvoorziening asielzoekers geen doorgang vindt in Hotel St. Joseph. Als het er misschien wat minder waren geweest, dan was er niet zoveel commotie ontstaan. Ik hoop dat de gemoederen van de burgers van Tienray weer wat tot rust zijn gekomen. Er kan weer rustig geslapen worden in Tienray.’ Dat kan nog wat worden, mocht mevrouw Gielens over een half jaar in de nieuwe gemeenteraad in één fractie komen te zitten met het Horster PvdA-raadslid Roy Bouten. Die heeft de afgelopen weken gelukkig wel de nodige verstandige opmerkingen gemaakt over de hele kwestie (zie diverse bijdragen op zijn oude en nieuwe weblog).Ondertussen zijn de mensen waar het om gaat nog altijd niet geholpen. Juist afgelopen week doken allerlei berichten op over huisvesting van asielzoekers in tentenkampen. Te triest voor woorden natuurlijk. Maar als in een beschaafd land als Nederland asielzoekers werkelijk in tenten moeten worden opgevangen, waarom dan niet in Horst? Zoals al eerder gezegd, woon ik op nog geen tweehonderd meter van het al jaren braakliggende JECO-terrein. Naar mijn inschatting is daar plaats voor minstens honderd tenten. Mocht dat te weinig zijn, dan biedt het grote grasveld tegenover restaurant La Rondine - honderd meter verderop - een uitwijkmogelijkheid. De gemeente Horst aan de Maas wil toch zo graag pro-actief zijn? Nou dan, hier ligt een uitgelezen kans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten