maandag 31 augustus 2009

Top 5 – Olifantspaden (1)

Na het aanschouwen van een waardeloze voetbalwedstrijd op vrijdag en na het aanschouwen van een waardeloze voetbalwedstrijd op zaterdagkon mijn weekend op zondag wel weer een kwaliteitsinjectie gebruiken. En het moet gezegd, het leed van de twee voorgaande dagen werd gisteren ruimschoots gecompenseerd. Waardoor? Door olifantspaden. Olifantspaden? Het woord komt niet voor in mijn editie van de Van Dale; het ook vaak gebruikte ‘olifantenpad(en)’ evenmin. Daarom heb ik zelf maar een omschrijving in elkaar geprutst: ‘door veelvuldig gebruik door wielrijders en/of voetgangers ontstane paden die veelal een afkorting vormen van de gebaande paden en wegen’. Helder? Nee? Kijk dan voor de aardigheid eens hier of hier en in één oogopslag is duidelijk waar het om gaat.
De zoektocht naar Horster olifantspaden redde mijn weekend omdat het me dwong Horst weer eens met heel andere ogen te bekijken. Toerist in je eigen dorp, iets mooiers is er toch niet? Een dagje intensief speuren leverde al ruim voldoende materiaal op voor een top 5. Top 5-en zijn nooit definitief, maar deze helemaal niet, omdat ik alleen in Horst (en niet in de kerkdorpen) heb gezocht. Bovendien zijn olifantspaden in wezen natuurlijk dingen waar je tegenaan (en daarna overheen) moet lopen en waarnaar je niet dwangmatig op zoek moet gaan. Laten we het dus maar houden op een voorlopige top 5 (mail me s.v.p. uw tips):

5.Fier overeind gebleven temidden van al het geweld dat de Moelbaerenbos (Kasteelse Bossen zo u wilt) het afgelopen jaar heeft geteisterd, dit olifantspad bij de toegang tot de parkeerplaats van sportpark Ter Horst.

4.Ook dit spontane pad bij de kruising Waterstraat - Toon Hendriksstraat heeft allerlei reconstructies overleefd, hoewel de bij de laatste herinrichting aangebrachte trottoirband het gebruiksgemak voor fietsers aanzienlijk heeft verminderd.

3.Als enige in deze top 5 is dit pad (paadje is in dit geval een toepasselijker woord) op parkeerplaats Patronaat exclusief in gebruik bij gebruikers van de benenwagen.

2.Het heeft iets contradictoirs: naar Anco gaan om je conditie bij te schaven, maar wel gebruikmaken van dit olifantspad vanaf de Wittebrugweg. Of zijn de bezigheden bij Anco zo afmattend dat elke afkorting op de terugweg welkom is?

1.Klassiek olifantspad: dit gebeurt er als je fietsers een onnodig grote bocht wilt laten maken. Eigen schuld! Of het pad een lang leven beschoren is? Ik vrees het ergste met de reconstructie van de Lindweg in het verschiet. Weer een uniek stukje Horster cultureel erfgoed dat naar de filistijnen gaat. Geniet ervan zolang het nog kan, zou ik zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten