vrijdag 16 oktober 2009

Actualisatie – Skatebaanschande (4)

De skatebaanwond blijft maar dooretteren op internetforums, weblogs, reactiepagina’s en twitter. Vandaag deelt Elbert Joosten, voorzitter van de CDA-fractie in de gemeenteraad, op de website van Hallo Horst aan de Maas en op Dreksbak (onder het pseudoniem Baerke) een rechtse directe uit. Hij heeft de zondebok gevonden: ‘PvdA-wethouder Stas heeft de skatebaan [aan de Doolgaardstraat] opgedoekt om er huizen te bouwen. Zonder dat er een nieuwe plek voor was. Dat had niet mogen gebeuren. Marcella Dings is al 4 jaar aan het proberen om dit probleem op te lossen.’
Nu word ik een dagje ouder en is een en ander alweer vier jaar geleden, daarom staan verschillende dingen me niet meer helemaal helder voor de geest. Zo herinner ik me er niets van dat wethouder Stas vier jaar geleden in z’n eentje de skatebaan heeft opgedoekt en het dus geen collegebesluit was. Of was het dat toch wel? Maar dan heeft de CDA-fractie destijds natuurlijk flink stampei gemaakt, wethouder Stas op het matje geroepen en tegen het besluit gestemd om huizen te bouwen op de plaats van de skatebaan aan de Doolgaardstraat? Nee? Maar dan heeft ze aan haar voorstem toch tenminste de uitdrukkelijke voorwaarde verbonden dat er pas gebouwd mocht worden op het moment dat er een nieuwe locatie voor de skatebaan was? Nee? Maar dan heeft de CDA-fractie toch wel telkens als de afgelopen jaren de skatebaan in de gemeenteraad aan de orde kwam met een beschuldigende vinger richting wethouder Stas gewezen als aanstichter van alle onheil? Nee?Help! Hoe zit het dan wel? Wie frist mijn geheugen op?

3 opmerkingen:

 1. Feit is dat er fouten zijn gemaakt in een college waarin drie cda wethouders en een PvdA wethouder zaten. Het CDA kan de schuld absoluut niet afschuiven op Arie, want zowel in het college als in de raad hadden ze toen een absolute meerderheid. Er zijn dus twee mogelijkheden;

  1. Het CDA heetf het toen niet door gehad dat het fout ging en roept nu dus heel hard dat het de schuld van Arie is terwijl ze zelf mede verantwoordelijk zijn.
  2. Het heeft ze toen niet geinteresseerd en ze roepen nu, omdat het verkiezingen zijn, dus heel hard dat het de schuld van Arie is terwijl ze zelf mede verantwoordelijk zijn.

  Feit is dat we nú met een bepaalde situatie zitten en dat we nú met zn allen kei hard aan het werk moeten om een skatebaan te realiseren. Liefts op het Wilhelminaplein. Als overheid moeten we laten zien dat we de jeugd wel een plek geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben nooit gezegd dat we geen verantwoordelijkheid dragen in dit dossier. We constateren 2 feiten: de PvdA heeft middels hun deelname aan het college alsmede dat het verdwijnen van de skatebaan plaats vond onder de verantwoordelijke PvdA-portefeuillehouder ook een grote verantwoordelijkheid in het dossier. In de diverse bijdrages komt dit niet naar voren en om een objectief beeld te schetsen moet dit benoemt worden. Deelname aan een college schept ook verantwoordelijkheden voor een partij mbt een besluit ook al stemt een fractie tegen een collegebesluit.

  Leon Litjens
  CDA Lijsttrekker

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal mee eens Leon, we hebben als voltallige raad, en in dit geval een meerderheid van CDA en PvdA, verantwoordelijkheid. In die hoedanigheid zijn ook de schriftelijke vragen gesteld. Daarnaast heb ik gedurende de volledige periode Marcella gesteund in haar skatebaan streven. Ik vindt het jammer dat veel raadsleden van jou die online reageren dit stuk ook niet aangeven.

  BeantwoordenVerwijderen