maandag 19 april 2010

Actualisatie – Rotonde

De lijst met onopgeloste mysteries, rechts naast dit bericht, groeit met de week. Daarom is het misschien toch goed dat er af en toe ook eens een mysterie wordt opgelost. Het is aan De Echo van Sevenum te danken dat klein mysterie 147, dat tot vandaag het stempel ‘onopgelost’ droeg, vanaf nu als ‘opgelost’ door het leven kan.
Op 5 april vroeg ik mij van alles af over de Sevenumse rotonde die kort daarvoor was voorzien van bordjes met het opschrift ‘An de Steine Paol’. Dankzij De Echo van Sevenum van afgelopen week is er nu een antwoord op de meeste vragen.Naar welke ‘steine paol’ is de rotonde vernoemd? Woordvoerder Mart Lenssen van Heemkundevereniging Sevenum bevestigt in het artikel in De Echo mijn op 5 april uitgesproken vermoeden: ‘De naam duidt op een oude grenspaal tussen Horst en Sevenum. Die grenspaal stond tegenover het voormalige Landbouwbelang.’
Zijn er nog meer Sevenumse rotondes met een naam? Ja, ook de rotonde op de kruising Steinhagenstraat – Venloseweg – Grubbenvorsterweg heeft een naam: De Derperschâns. Wie heeft de naamborden geplaatst? ‘De naamgeving is een initiatief van de Heemkundevereniging Sevenum’, aldus De Echo.
Wie moet de naamgeving van rotondes op provinciale wegen goedkeuren: de provincie of de gemeente? Allebei als we het artikel mogen geloven. Over de rotondes aan de Horster en de Venloseweg heet het: ‘De gemeente Horst aan de Maas heeft ingestemd met de naamgeving van de rotondes.’ Maar Mart Lenssen zegt tevens: ‘We willen ook de drie rotondes op de Midden Peelweg van een naam voorzien. Daarvoor zijn we in overleg met de provincie.’ En de afsluiting van het artikel luidt: ‘Het is nog niet bekend of (en wanneer) de provincie hiermee akkoord gaat.’
Welke namen suggereert Heemkundevereniging Sevenum voor de drie Midden Peelwegrotondes? De Driêfkoêle, De Kerkekoêle en de Graâskoêle. Heb ik nog steeds niets tegen rotondes met dialectnamen? Nee. De noodzaak of de wenselijkheid – ‘nut en noodzaak’ schijn je tegenwoordig te moeten zeggen - ervan ontgaat me nog immer, maar overwegende bezwaren heb ik evenmin.
Nog naamsuggesties voor Horster rotondes? Ok, twee dan. De Doêf voor de rotonde op de kruising Westsingel – Americaanseweg en De Henneschoël voor de nieuwe rotonde op de kruising Pastoor Debijestraat – Stationsstraat – Handelstraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten