maandag 26 april 2010

Klein mysterie 153 – Victor Veilig (1)

We hebben er een paar jaar op moeten wachten, maar eindelijk heb ik ‘m dan ook in Horst aan de Maas gesignaleerd: Victor Veilig. In de Gerard Smuldersstraat in America nog wel. U weet niet wie Victor Veilig is? Grote kans dat u z’n Duitse neefje Benni Brems wel kent. Ik liep Benni vrijdag nog tegen het lijf in Straelen (waar ik overigens geen zakken voor plastic afval tegenkwam – laat staan drie keer grotere dan in Horst),in Lüllingen (met Duitse vlag)en in Kevelaer (pet- en vlagloos). Benni staat bij onze oosterburen ook bekend onder de naam Laumännchen – een verwijzing naar de naam van de fabrikant.
Het internet leert me dat de roots van Victor en Benni in de Verenigde Staten liggen. Daar heeft het beestje geen naam en gaat het koel en zakelijk als KidAlert! door het leven. (Dat wil zeggen: niet bij Nancy uit Rhode Island. Op internet ontdekte ik dat zij haar KidAlert! de naam Michael gaf. Nancy beschouwt Michael zelfs als haar derde kind. Met die wetenschap in het achterhoofd zal het u niet verbazen dat haar tienjarige dochter in 2008 met Halloween als KidAlert! verkleed ging.)
Blijkens het Algemeen Dagblad van 14 april 2006 introduceerden Madelon Schachtschabel en Macky Schouten, twee moeders uit Haastrecht, Victor Veilig in Nederland ‘als wapen in de strijd tegen het voortjakkerende verkeer’. Het kan aan mij liggen, maar ik heb niet de indruk dat Victor daarna aan een met Joris Driepinter vergelijkbare zegetocht door Nederland is begonnen. En dat terwijl Benni in Duitsland een zeer frequente verschijning in de openbare ruimte is. Zou het misschien aan de naam liggen? Benni Brems bekt beter. Victor Veilig voelt vooral verantwoord. Zou je niet meer bereiken met Leo Langzaam? Of met Ronnie Rem? Ronnie Rem reguleert Razende Roelands!Victor Veilig heet in America trouwens ‘verkeersmaatje’, zo blijkt uit de website van basisschool De Wouter. Met die naam kom je natuurlijk helemaal nergens. Bij ‘verkeersmaatjes’ zou ik persoonlijk juist de neiging hebben het gaspedaal nog wat verder in te drukken. Waarom hem niet gewoon Wouter genoemd? Wouter Wegberm weert walgelijke wegpiraten. There's only one Wouter Wegberm!

1 opmerking:

  1. Victor begint aardig populair te worden. Hij is inmiddels zelfs bij Praxis te koop, zag ik vanmiddag bij de vestiging in Venray.

    BeantwoordenVerwijderen