maandag 28 juni 2010

Klein mysterie 174 – Vlagvertoon (3)

Belofte maakt schuld. Dus ging het onderzoeksbureau van Horst-sweet-Horst dit weekend weer op pad om de oranjegezindheid van Horst aan de Maas op wetenschappelijk verantwoorde wijze te meten. Stond vorige week de vraag centraal of Horst aan de Maas meer oranje- dan koningsgezind is, deze keer was het de bedoeling inzicht te krijgen in de omvang van de groep victorievlaggers. Wees gewaarschuwd: de resultaten zijn schokkend. Wat is een victorievlagger? Een victorievlagger is iemand die pas een Nederlandse of oranje vlag buiten hangt nadat het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijden op een Europees of wereldkampioenschap voetbal heeft gewonnen.
Bestaan er synoniemen van het begrip victorievlagger? Jazeker. Wat dacht u van succespaladijn, katuitdeboomkijker, mooiweersupporter, gloryhunter? Eigenlijk is een victorievlagger gewoon een opportunist. Een verachtelijk menstype dus.Hoe heeft het onderzoeksbureau van Horst-sweet-Horst de omvang van de groep victorievlaggers gemeten? Door in het afgelopen weekend de aan een vlaggenmast hangende Nederlandse en oranje vlaggen in naar leden van het koningshuis vernoemde straten in Horst aan de Maas te tellen. De uitkomsten van die telling werden vervolgens vergeleken met die van de telling van vorige week.Valt er al iets te zeggen over de resultaten? De complete onderzoeksafdeling heeft afgelopen nacht doorgewerkt. Zojuist is de laatste hand gelegd aan de rapportage.
Voor de dag ermee dan! De resultaten zijn werkelijk verbijsterend te noemen. Vorige week in 12 Meerlose straten 15 vlaggen; deze week 18. In 9 Horster straten vorige week 19 vlaggen; nu 22. In de 4 Sevenumse en Grubbenvorster straten veranderde er niets: zowel deze als vorige week respectievelijk 1 en 6 vlaggen. Bij elkaar opgeteld vorige week 41 Nederlandse en oranje vlaggen, deze week 47. Een toename van 14,6 procent.Wat zegt dit nu? Dat één op de zeven Horstenaren een victorievlagger is. Een alarmerend hoge score. Uit onderzoek in de Randstad blijkt dat het percentage victorievlaggers daar 9,8 bedraagt. In de drie noordelijke provincies stokt het zelfs al bij 1,9 procent. Alleen Noord-Brabant komt met 11,7 procent in de buurt van Horst aan de Maas.
Hoe nu verder? Het onderzoeksbureau van Horst-sweet-Horst adviseert over te gaan tot de instelling van een gemeentelijk zorgloket voor victorievlaggers. Het aanleggen van een cordon sanitaire rondom de victorievlaggers valt beslist af te raden. Dat leidt slechts tot stigmatisering en uitsluiting en dan zijn we nog verder van huis.Hoe zou het onderzoeksbureau van Horst-sweet-Horst de situatie willen kwalificeren? Als bijzonder ernstig. Met name in Horst en Meerlo natuurlijk, maar ook in Sevenum en Grubbenvorst blijft uiterste waakzaamheid geboden. Van de andere kant: een snelle uitschakeling van Oranje zou wonderen doen.
Vanmiddag duimen voor Slowakije dus? Precies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten