maandag 14 maart 2011

Klein mysterie 232 – Verkeersspiegels

Horst aan de Maas heeft de laatste tijd een aantal nieuwe verkeersspiegels gekregen. Ik heb het eerlijk gezegd niet zo begrepen op die dingen. Ongetwijfeld zijn ze bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten. Bij mij roepen ze juist onzekerheid op, en daarmee verkeersonveiligheid. Gebukt als ik ga onder een gebrekkig ruimtelijk inzicht weten verkeersspiegels me telkens voor een raadsel te plaatsen.Die auto daar rechtsonder, is dat mijn auto? In welke hoek schuilt eigenlijk het gevaar? Nadert die fietser nu van links of van rechts? Hoe groot is mijn afstand tot die brommer die daar van linksboven de spiegel in komt rijden? Heb ik eigenlijk wel voorrang? Zulke vragen flitsen me nou altijd door het hoofd bij nadering van een verkeersspiegel. Terwijl daar natuurlijk helemaal geen tijd voor is op een plek waar het menselijk oog alléén niet volstaat om je uit een netelige situatie te redden. Als ik een verkeersspiegel maar vaak genoeg passeer, bestaat de kans dat ik de werking ervan ga doorzien. Dat overkwam me bijvoorbeeld met de spiegel op de kruising Akkerweg –Americaanseweg – Waterstraat. Talloze malen had ik me er vol onbegrip op blindgestaard en ineens: eureka! Was dat nou alles? Een overwinning op mezelf, een enorme stimulans voor m’n zelfvertrouwen en waar ik voorheen nagenoeg tot stilstand kwam, kan ik de Waterstraat sindsdien mooi met een vaartje van tegen de honderd rechts laten liggen.Helaas maakt een zwaluw geen zomer. Sinds enkele maanden staat op de Tienrayseweg bij de oprit naar de A73 in zuidelijke richting een verkeersspiegel. Hoe vaak ben ik daar de afgelopen tijd niet de autosnelweg opgedraaid? Maar nog altijd begrijp ik geen hout van die klotespiegel. Hopelijk zie ik ook hier ooit het licht, anders blijft het oprijden van de A73 op deze plaats voor eeuwig een waagstuk. Of zijn er misschien cursussen verkeersspiegels-lezen? Intussen blijf ik nog met een prangende vraag zitten: waarom is die oprit van de A73 aan de Tienrayseweg eigenlijk van een verkeersspiegel voorzien? De situatie ter plekke is toch zo overzichtelijk als maar zijn kan? Of zie ik iets gruwelijk over het hoofd en schuilt het gevaar in een klein onoverzichtelijk hoekje? Voor welk voor mij onzichtbaar onheil wil die spiegel mij in godsnaam behoeden?Ik kan u verklappen dat ik ernstig overweeg de A73 naar het zuiden voortaan toch maar vanaf de Meldersloseweg op te rijden.

1 opmerking:

  1. Ik gok dat die bij de Tienrayseweg er staat zodat vrachtwagenchauffeurs beter kunnen kijken of er geen fietsers (vanuit de Venrayseweg richting Tienray) aan komen.
    (Veel schoolverkeer, en vrachtwagens en hebben een grote dode hoek)

    Ik vind die op de hoek Americaanseweg/Waterstraat trouwens wél erg prettig. Door het huis daar op de hoek kon je voorheen niet zien of er iets van rechtskwam, en zag je het vaak bijna mis gaan. (ik kom vaker op de fiets uit de Waterstraat). Nu heb ik toch het idee dat veel mensen beter kijken :)

    BeantwoordenVerwijderen