maandag 14 maart 2011

Klein mysterie 231 – Meer straatnaambordenraadselen (7)

Straatnaamborden. Is al zo lang geleden, kan dus wel weer een keer, vindt u ook niet?
Een tijdje terug attendeerde Peter me open opHeeft Evertsoord nu een Driekooienweg of een Drie Kooienweg? Lastig, lastig. Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van het aan elkaar plakken van woorden, maar of dat in dit geval ook mag en kan? Geen idee.
De straatnaambordenmakers dachten zich er in elk geval gemakkelijk van af te maken door de weg aan het ene uiteinde Drie Kooienweg te noemen en aan het andere Driekooienweg. Ook op de gemeentelijke website kom je beide benamingen tegen. In het straatnamenregister van de Gemeentegids 2011 is het Drie Kooienweg, maar op de kaart waarnaar dat register verwijst Driekooienweg. De kerk in het midden houden, noemen ze zoiets geloof ik. Je zou bijna gaan vermoeden dat het CDA er achter zit, maar je kunt het CDA moeilijk overal de schuld van geven.Maar eens wat googlen dan. Voor wat het waard is: als je googlet op ‘Drie Kooienweg’ levert dat ‘ongeveer’ 622 resultaten op. Bij ‘Driekooienweg’ bedraagt het aantal resultaten ‘ongeveer’ 1460. Milsbeek heeft een Driekronenstraat, maar Antwerpen een Twee Kronenstraat. En als je google mag geloven zijn er in Nederland en België zowel Drie Lindenstraten als Drielindenstraten. Amsterdam heeft een Zeven Provinciënstraat maar Berg en Dal een Zevenheuvelenweg. In Culemborg bevindt zich het Vierheemskinderstraatje; in Amsterdam de Vier Heemskinderenstraat.Help!
Weet u wat ik doe? Ik zal m’n licht eens opsteken bij de ter zake (of terzake?) kundigen van de Signalering Onjuist Spatiegebruik. Dit platform ageert sinds 2004 tegen het almaar voortwoekerend kwaad van onjuist spatiegebruik. Oprichter René Dings publiceerde vorig jaar een vermakelijk boek over onjuiste spaties en heeft een website opgezet met onder meer tal van voorbeelden van onjuist spatiegebruik. Als er ergens duidelijkheid over mijn spatieprobleem geschapen kan worden, is het toch wel bij dit platform, lijkt me. En als men zich daar dan toch buigt over de kwestie Driekooienweg/Drie Kooienweg mogen ze wat mij betreft ook meteen de vraag beantwoorden waarom het Midden Peelweg is, maar Schadijkerpeelweg. En waarom het Vonkelse Boschweg is, maar Herenbosweg. En waarom het Diepe Kuilenstraat is, maar Wittebrugweg. En waarom het Zwarte Plakweg is, maar Deckersgoedtweg. En waarom het Luisch Hof is, maar Jegeringshof. En waarom het Hakkerts Pedje is, maar Cuppenpedje.Zodra ik daarop (of daar op?) een reactie heb, laat ik het u weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten