maandag 2 mei 2011

Actualisatie – Banken met opschrift (1)

Net op het moment dat het er niet meer toe doet, speelt VVV gisteren tegen Feyenoord z’n beste, of in elk geval leukste wedstrijd van de hele competitie. Als er iemand is die dit kan weten, ben ik het wel, want ik was dit seizoen aanwezig bij 29 van de 33 wedstrijden. Dit indachtig de oude voetbalwijsheid ‘je moet onnoemelijk veel slechte wedstrijden zien om van de spaarzame goede te kunnen genieten’.
Absolute uitblinker gisteren was Michael Uchebo, die ik van Gé Peeters geloof ik geen ‘tropische verrassing’ of ‘nieuwe Kanu’ mag noemen. In variatie op Herbert Zimmermann zeg ik daarom maar: ‘Michael Uchebo, du bist ein Fuβballgott.’ Zou Michael ooit van zichzelf gaan beweren dat hij een voetbalgod is (aangezien hij overal uitdraagt dat hij volkomen in een andere god is, is die kans te verwaarlozen), dan zou ik hem du moment dat hij dat zegt, geen voetbalgod meer vinden. Het toekennen van een predicaat als ‘voetbalgod’ is namelijk voorbehouden aan bewonderaars van helden, niet aan helden zelf.
En zo kom ik vanzelf op de bank die ik afgelopen week aantrof in het Blakterbeekpark in Sevenum. U vindt dat dit stukje een verrassende wending neemt nu de focus ineens verschuift van Michael Uchebo naar een Sevenumse bank? Niet als u weet hoe het opschrift van die bank luidt:
Vertaald in het Nederlands: ‘Wat zit men hier mooi’. Ik ben een beetje allergisch voor banken die de loftrompet steken over zichzelf of over hun ligging. En ik ben een beetje veel allergisch voor banken die in dat gruwelijke Sevenumse dialect de loftrompet steken over zichzelf of over hun ligging. Laat anderen maar zeggen dat je zo ‘schoeën’ zit op die bank, dat hoeft die bank toch niet zelf te doen? Als je daar werkelijk zo mooi zit, spreekt zich dat vanzelf wel rond, daar is dat opschrift helemaal niet voor nodig.
Wellicht had ik me iets coulanter betoond als hier sprake was geweest van een mooie bank. Dat is niet het geval. In een top 5 van spuuglelijke banken zou deze bank zelfs in aanmerking komen voor een toppositie. Deze bank is van een lelijkheid waar de honden geen brood van lusten.
Dus, Michael Uchebo, wees gewaarschuwd. Bestempel jezelf tot voetbalgod en ik doe met jou wat ik ook het liefste met deze bank zou doen: je tot de grond toe afzagen (en mocht me dat zelf niet lukken dan kan ik nog altijd de hulp van ervaringsdeskundige Hero Brinkman inroepen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten