maandag 23 mei 2011

Klein mysterie 253 – Kapitein Haak

Wie vraagt om voetbalmonumenten krijgt voetbalmonumenten. Zelfs als de verf ervan nog nauwelijks is opgedroogd. Op zoek naar afvalbaksituaties belandde ik afgelopen week op de parkeerplaats van sportpark De Wiek in Griendtsveen. Ter plekke werd mijn honger naar een afvalbaksituatie gestild.
Maar er was meer. Ik deed op die parkeerplaats tevens een ontdekking waar ik vrolijk van werd. Aanleiding: deze muurschildering.
Kapitein Haak uitgedost in de clubkleuren van RKSV Griendtsveen, aangebracht op de achterzijde van het trafohuisje tussen de Lavendellaan en sportpark De Wiek. Hoewel de voetbalschoen aan de rechtervoet wellicht anders doet vermoeden, ga ik er toch vanuit dat Haak hier figureert als aanhanger van Griendtsveens voetbaltrots. Is trouwens ook lastig voetballen met een ooglapje en een voetloos (of houten?) linkerbeen.
En met die haakarm en die dolk maak je je niet populair bij tegenstanders.

Dat ze pas onlangs is aangebracht, leid ik af uit de verfsporen die nog aanwezig zijn onder de schildering.
Wat de vraag doet rijzen wat er was gebeurd als Haak al eerder z’n opwachting had gemaakt op sportpark De Wiek. Zou hij met z’n intimiderende uitwerking op tegenstanders de degradatie van het vaandelteam van RKSV Griendtsveen naar de kelder van het amateurvoetbal (de zesde klasse) hebben weten te voorkomen?

Nog twee vragen: is dit
de handtekening van de kunstenaar? Zo ja kan iemand mij dan zeggen waar die voor staat? Ik ben namelijk benieuwd naar ander werk van hem of haar.
Minder relevant is de vraag of hier een kopiist aan het werk is geweest. Het gaat om de betovering op het moment dat je wordt geconfronteerd met zo’n kunstwerk.
En die betovering was er – omdat ik er niet op voorbereid was misschien nog wel meer dan een week eerder in Hengelo waar ik juist van tevoren wist dat ik oog in oog zou komen te staan met werk van gerenommeerde street artists als Icy + Sot
en Banksy.

1 opmerking:

  1. Lapje voor het oog, agressieve uitstraling, vocabulaire: kon wel Edgar Davids zijn!

    BeantwoordenVerwijderen