maandag 9 mei 2011

Top 5 – Onleesbare tekstbordjes bij Sevenumse kruisen en kapellen

Persoonlijk ben ik niet zo’n heel groot liefhebber van verklarende tekstbordjes bij kunstwerken, monumenten en andere objecten in de openbare ruimte. Als het goed is zijn die dingen van zichzelf al sterk genoeg en rooien ze het ook zonder tekstbordje wel. Zijn ze van zichzelf niet sterk genoeg, dan rest slechts het verklarend tekstbordje om ze status te verlenen. En dat lijkt me nu iets waar elk zichzelf respecterend kunstwerk, monument of ander object in de openbare ruimte van moet gruwen.
Een ander, meer persoonlijk argument tegen verklarende tekstbordjes is dat ze de ruimte voor Horst-sweet-Horst om over de betekenis van het kunstwerk, monument of ander object te speculeren, aanzienlijk inperken. Waar dan weer tegenover staat dat als er wel verklarende tekstbordjes staan of hangen, die ook weer een dankbare voedingsbodem kunnen vormen.
Kortom, liever geen verklarende tekstbordjes, maar zijn ze er wel, dan heb ik er ook weer geen overwegende bezwaren tegen. Wel wil ik de dames en heren verklarende tekstbordjesmakers en -onderhouders één welgemeend advies meegeven: al heb je nog zo’n sterke teksten, zorg er wel voor dat de bordjes leesbaar zijn en blijven, anders loop je het risico dat ze onderwerp worden van een Horst-sweet-Horst top 5 van onleesbare bordjes. Dit overkomt vandaag de tekstbordjes bij Sevenumse kruisen en kapellen.
Mijn top 5 van onleesbare tekstbordjes bij Sevenumse kruisen en kapellen:

5. Bordje bij de kapel aan de Grubbenvorsterweg:

4. Bordje bij het kruis aan De Hees:

3. Bordje bij het kruis aan de Heesbredeweg:

2. Bordje bij het kruis aan de Hazenhorstweg:

1. Bordje bij het kruis aan De Vorst:
Behalve onleesbaar, is het bordje ook nagenoeg onvindbaar:

1 opmerking:

  1. Als Ajacied hoop ik natuurlijk verschrikkelijk erg dat ze het zondag gaan redden.
    Mocht dat niet zo zijn, dan sluiten ze daarmee toch de 7 magere jaren af. Om vervolgens onder De Boer van 2012 tot 2018, een nieuwe glorieperiode te gaan beleven. Het leuke is dat mijn zoon dan net oud genoeg is om dat allemaal bewust mee te gaan maken. Ik verheug me op de komende jaren.

    En Roy, mochten ze komende zondag al de magere periode afsluiten, dan gun ik je een mooi feest. Ik stel voor dat Wim je dan als gastschrijver uitnodigt voor zijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen